La recerca constata que la pressió sanguínia varia amb factors ambientals.
Estudi

L'exposició a factors ambientals afecta la tensió arterial dels nens

05.09.2019 | 04:00

L'exposició a factors ambientals, com la contaminació, els productes químics o fins i tot la densitat de serveis al voltant del domicili, durant l'embaràs i la infantesa, afecta a la tensió arterial de nens i nenes, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
La recerca ha avaluat les relacions entre més de 200 factors ambientals i la pressió sanguínia en la infància des de la perspectiva del exposoma, és a dir, l'anàlisi de les exposicions ambientals en el seu conjunt des de la fase prenatal, en lloc d'estudiar cadascuna d'elles individualment.
Els factors ambientals van des dels agents químics (pesticides, coles, plastificants) fins a les condicions meteorològiques o els hàbits quotidians.
"Desentranyar els efectes de cadascuna d'aquestes exposicions sobre la salut és summament complicat i pot donar lloc a resultats enganyosos, ja que el contacte amb elles no se sol donar de manera aïllada", han explicat Charline Warembourg, investigadora del ISGlobal i primera autora de l'estudi.