Gent DT / Salut

Estrès: la salut dental i els exàmens

10.06.2018 | 04:00
Estrès: la salut dental i els exàmens

En èpoques d´exàmens l´estrès pot passar factura també a la salut bucodental dels joves. Nervis, tensió, pressió per obtenir bones notes, la por a quedar-se en blanc... Escolars i universitaris passen pel mateix procés i acostumen a patir els efectes de la preparació per als exàmens. Uns efectes que poden repercutir en les seves dents, sobretot perquè es tendeix a abandonar els hàbits saludables i per apaivagar els nervis s´adopten altres menys beneficiosos.

Els especialistes en odontologia recorden casos de joves que incrementen en aquests dies el consum d´aliments ensucrats, fumen o s´obliden de la higiene dental. Aquesta tendència fomenta el creixement de les bactèries a la boca. "L´estrès és una resposta automàtica de l´organisme davant situacions que exigeixen més esforç. Està comprovat que no només l´estrès laboral atabala els adults. També la pressió acadèmica pot arribar a afectar la salut dental dels estudiants, siguin nens, adolescents o universitaris", expliquen els especialistes del Centre Parc del Nord de Terrassa.
L´estrès comença a ser una patologia no només de la població adulta sinó que també la pateixen un 8% dels nens i un 20% dels adolescents. Així ho constata la Societat Espanyola d´Estudis d´Ansietat i Estrès. Aquesta setmana, a la secció de salut del diari també hem publicat un altre article destacant que 2 de cada 10 estudiants pateixen ansietat en època d´exàmens. I la selectivitat, que milers d´estudiants catalans hauran de superar aquests dies és encara més motiu de nerviosisme.

Hi ha qui per fer passar millor l´estona davant dels llibres mastega més xiclets, pren més begudes de cola, fuma o, fins i tot, abusa de les cerveses. Descuidar la ingesta d´aliments sans pot incrementar la proliferació de bactèries i promoure l´aparició de malalties de les genives. Així, els odontòlegs es troben a la seva consulta amb més casos d´úlceres, aftes recurrents i generalitzades a la cavitat bucal. Per això aconsellen els seus pacients estudiants que tinguin cura de la seva dieta, evitin l´excés de dolços i s´assegurin d´una aportació vitamínica, sigui amb suplements o consumint més fruites (per berenar) o verdures.

Un altre dels signes evidents de què es pateix una època estressant és amb el desgast de les peces dentals a causa del bruxisme. Aquesta patologia consisteix en prémer la mandíbula d´una manera descontrolada, sobretot a la nit mentre es dorm. El bruxisme afecta el 13% dels adolescents. Per això és important acudir a la consulta d´un odontòleg per tal que avaluï i valori la necessitat d´utilitzar una fèrula de descàrrega.

Si l´estudiant controla l´estrès aconseguirà reduir els mals de cap, les alteracions gastrointestinals, les molèsties musculars o les patologies de les genives. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Deportes

Dani Lladó, nuevo portero del San Cristóbal
Dani Lladó, nuevo portero del San Cristóbal

Dani Lladó, nuevo portero del San Cristóbal

El Centro Parroquial San Cristóbal ya tiene definida su pareja de porteros en la primera plantilla...

Cuatro nadadores del CN Terrassa en el Campeonato de España Open

Entre hoy y el domingo se celebrará en el CAR Isla de la Cartuja de Sevilla la vigesimoprimera...

España empata a uno ante India

La selección española absoluta femenina empató a un gol en el segundo de los cinco amistosos...

Siete nadadores del CN Terrassa en el Campeonato de España

Siete representantes del CN Terrassa participan este fin de semana en el Campeonato de España que...

Ambicioso plan de mejoras en el Natació

Ambicioso plan de mejoras en el Natació

Las instalaciones del CN Terrassa en el Àrea Olímpica serán objeto de un ambicioso plan de mejora...

Maria Tost regresa a la disciplina del Club Egara

Maria Tost regresa a la disciplina del Club Egara

El equipo femenino del Club Egara tendrá un importantísimo refuerzo de cara a la...

Opinión

Som-hi, AVAN!
Josep Ballbè I Urrit

Som-hi, AVAN!

Aquesta entitat comarcal compleix vint-i-cinc anys. Motiu de més per esbombar la bona notícia...

Problema

Problema

EDITORIAL

Ciutats creatives: projectar i obrir Terrassa al món
AlfredoVega 

Ciutats creatives: projectar i obrir Terrassa al món

Aquest dimarts i dimecres he estat a Cracòvia i Katowice (Polònia), participant en...

Paradas

Paradas

EDITORIAL

Documento sin título