Imatge de l'acte de presentació de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP).
Editorial

L'inici d'un camí llarg 

24.02.2021 | 04:00

Terrassa presideix la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). L'entitat es va constituir ahir en un acte que va tenir lloc a l'Ajuntament de Terrassa. L'AMEP té com a objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

Amb l'acte d'ahir, Terrassa va mostrar la seva aposta per liderar aquest canvi energètic. Si més no, la presidència de l'AMEP serà per al regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero. No serà una tasca gens fàcil, tot i que compta amb el suport de 74 municipis i entitats que representen més de 3 milions d'habitants. El pressupost inicial de l'associació és de 81.000 euros, format per les quotes de tots els municipis membres, a raó d'un 5% amb relació a la població per municipi. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d'habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros. Terrassa ha estat un referent de l'energia pública. De fet, des del desembre del 2018, l'Ajuntament gestiona l'abastament d'aigua. A més, les topades amb Endesa en els últims anys han estat contínues, ja sigui per les decisions de la companyia elèctrica contra les famílies vulnerables com els talls de llum que es van produir durant el desembre. És, doncs, un primer pas d'un camí que serà llarg i ple d'entrebancs.

Salut visual vulnerable

El quart curs del Grau d'Òptica i Optometria de la Facultat d'Òptica i Optometria de la UPC de Terrassa estudia la salut visual d'uns 750 alumnes de tercer de Primària. Els infants pertanyen a quinze escoles de la ciutat i a una de Polinyà, també al Vallès Occidental. Es tracta de centres d'alta complexitat. L'objectiu és detectar si els infants que viuen en entorns socioeconòmics desafavorits presenten més problemes oculars. Un exemple que la universitat pot estar connectada amb la societat i millorar-la.