Prevenció juvenil
Editorial

Prevenció juvenil

17.02.2021 | 04:00

Des de l'inici de la pandèmia, la gent gran ha estat la que ha rebut l'impacte del coronavirus amb més virulència. El nombre de contagis, de les hospitalitzacions i de les morts ha acabat afectant el sector de més edat de la societat, que són els més vulnerables i que tenien més patologies afegides. Això va obligar a posar èmfasi sobre les residències per evitar unes dades encara més tràgiques. En aquest temps, l'afectació sobre els joves ha quedat en un segon pla, malgrat que en alguns moments les autoritats han volgut aturar el nombre de contagis, provocats pels contactes socials sobretot durant les nits i els caps de setmana. A Catalunya, un total de 2.950 persones d'entre 15 i 35 anys van haver d'ingressar a l'hospital pel virus l'any passat, segons el Departament de Salut. D'aquestes, fins a 233 van acabar a les UCIs.

La conselleria de Salut ha iniciat una campanya perquè la població més jove prengui consciència de la importància de respectar les mesures de prevenció del virus. Dirigida a persones de 15 a 35 anys i sota el lema #HoSeguiremDonantTot, Salut ha implicat sis "influencers", entre els quals hi ha el raper terrassenc Lildami. A través de les xarxes socials, animen els joves que prenguin mesures de prevenció i sobretot evitar l'activitat social i mantenir les distàncies. Les seqüeles poden ser per sempre.

Tarifa plana per créixer
L'altra cara de la moneda d'aquesta crisi sanitària és la crisi econòmica. Empreses, autònoms, hostaleria i comerços han estat víctimes d'aquesta pandèmia. No ens podem oblidar tampoc de sectors com els taxistes, que ja venien d'uns moments difícils a causa de l'aparició de les plataformes digitals amb llicències de Vehicle de Turisme amb Conductor (VTC). Donar suport al sector del taxi és necessari per evitar que l'impacte de tot plegat sigui més rellevant. Per aquest motiu, s'establirà una tarifa plana del taxi a Terrassa. El ple de febrer porta a votació la modificació del reglament del taxi, que permetrà incorporar el pagament tancat per trajecte abans de pujar al vehicle. D'aquesta manera, els taxistes de Terrassa planten cara a les plataformes Uber i Cabify que, tot i amb presència discreta a Terrassa, tindran molt més difícil competir amb la flota local. La tarifa plana funcionarà a través de l'app Taximés. L'aplicació ja està creada, però el servei de preu tancat entrarà en vigor un cop aprovat pel ple i, posteriorment, amb el vistiplau de la Comissió de Preus de la Generalitat.

Amb la tarifa plana, els taxistes egarencs esperen atraure al servei especialment els usuaris de l'oci nocturn. Ara cal que les restriccions es relaxin i es permeti desenvolupar l'economia.