No abaixem la guàrdia
Editorial

No abaixem la guàrdia

12.02.2021 | 22:17

Ja estem en el desitjat -per alguns- i temut -per altres- 14 de febrer. S'hi ha arribat després d'un intens debat sobre la conveniència de realitzar aquestes eleccions ateses les condicions de la pandèmia. De fet, en un inici la seguretat dels votants va ser el principal argument per demanar l'ajornament dels comicis. Un cop han passat les dues setmanes de rigor de la campanya electoral, els indicadors epidemiològics de la Covid-19 també tendeixen a anar a menys en els darrers dies. D'aquesta manera, la corba amb un sentit a la baixa de la tercera onada de contagis comença a traduir-se en una menor pressió assistencial als centres sanitaris egarencs. Així, si dilluns passat els hospitals de la ciutat comptaven amb 172 pacients ingressats per coronavirus, ahir, la xifra havia descedit d'una forma notable, fins a situar-se en 143.

Aquesta ha estat la primera setmana, dins de la tercera onada, en què s'han donat més altes que baixes per la Covid. La pressió sobre les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels centres sanitaris de la ciutat també tendeix a alleugerir-se. I és que dilluns va començar amb 22 pacients a intensius, mentre que ahir la xifra havia descendit fins als 18. Els indicatius de la pandèmia queden lluny dels que es van donar a la ciutat en el pic de la tercera onada, quan, després de les festes nadalenques, a mitjan gener, hi va haver un màxim de casos positius confirmats per PCR o tests d'antígens (amb un sostre de 728 casos, el 13 de gener).

Aquest punt àlgid de la positivitat en la tercera onada va propiciar un augment dels ingressos hospitalaris la setmana posterior. Tant que, el 25 de gener, els centres sanitaris egarencs comptaven amb un total de 200 malalts de coronavirus (pels 143 d'ahir).

Un altre dels indicadors epidemiòlogics que d'una manera progressiva experimenten una caiguda és la velocitat de reproducció del virus (l'anomenada Rt), que a Terrassa es manté per sota d'u des de la setmana passada (0,76, segons l'última actualització de Dades Covid). Pel que fa a l'índex de rebrot, és a dir, el risc de creixement potencial de la pandèmia, dimarts se situava a la ciutat en els 260 punts. No fa massa dies, la setmana del 19 al 25 de gener, estava en 614.

En tot cas, els experts dels centres hospitalaris de la ciutat asseguren que el risc de rebrot continua sent alt i adverteixen que el març podria haver-hi una altra pujada dels contagis. Per tant, no ens oblidem encara de prendre mesures.