Cursa
Editorial

Cursa

26.01.2021 | 20:40

Hem iniciat una cursa que de moment no guanyem, que és la de la vacunació. Més enllà de les lamentables polèmiques sobre les inoculacions fora del protocol establert, la campanya de vacunació contra la Covid-19 significa un repte de dimensions històriques. El ministre-candidat Illa i el seu cap, Pedro Sánchez insisteixen que de cara a l'estiu estarà vacunat el 70 per cent de la població, xifra que els experts i, sense expert, qui faci quatre càlculs poc complicats pot comprovar que és, si més no, optimista. El ritme de vacunació és lent, incert, sembla poc dotat de recursos humans i materials i, sobretot, sembla molt condicionat, massa, pel servei de les farmacèutiques que ja estan incomplint els compromisos de servei amb la Unió Europea.

Hem de convenir que la reacció dels científics i de la indústria farmacèutica ha estat francament extraordinari, desenvolupant i fabricant no només una, sinó diverses vacunes, però cal ampliar l'esforç en mantenir els compromisos de servei. Existeix la sospita que algunes empreses no poden servir el que havien promès als països de la Unió Europea perquè els estan venent a altres (es tem que un d'ells sigui Regne Unit). Ja s'estan demanant explicacions, però si se superen aquests entrebancs, tot l'esforç que s'ha fet durant menys d'un any d'investigació, desenvolupament i fabricació, podria quedar en no res si els estats no organitzen dispositius suficients i eficaços per tal de fer arribar a la vacuna a la quantitat més gran de ciutadans en el menor temps possible. Una cosa com estan fent a Israel, el país del món que vacuna a un ritme més elevat amb dispositius de 24 hores.

Tot i això la gran incògnita és el comportament dels contagis una vegada s'està vacunat. Si, segons sembla, el que aconsegueixen els productes que han comprat els estats és eliminar la simptomatologia, però no evita el contagi, contagien els vacunats? I si és així, com pot repercutir sobre la població no vacunada si relaxem les mesures de prevenció? Queden encara molts mesos d'incertesa entorn la pandèmia i a més de la crisi sanitària, que es tem que s'agreujarà enormement amb la soca britànica, també anirà a pitjor la situació econòmica. Tot i els dubtes, la vacunació és urgent i prioritària sobre qualsevol altra qüestió.