Polèmica
Editorial

Polèmica

14.01.2021 | 21:26

Avui, amb tota probabilitat es decidirà l'ajornament de les eleccions catalanes, previstes inicialment per al pròxim 14 de febrer. E PSC, que vol que no es refredi "l'efecte Illa" era probablement el partit més reticent a endarrerir la data de celebració dels comicis, però ahir va anunciar una proposta, que es discutirà avui, que pretén minimitzar danys a les seves importants expectatives situant les eleccions al mes de març amb la col·laboració del govern espanyol per garantir tant la seguretat del dispositiu electoral com dels votants.

Ahir dèiem que era inevitable establir el dubte de si les raons de l'ajornament o no de les eleccions serien epidemiològiques o polítiques. És evident que els interessos de partits estan molt presents en la decisió que finalment es pregui avui. Es tracta d'un principi molt senzill: els que els hi va bé a les enquestes no volen suspendre la convocatòria i els que esperen millorar o preveuen una davallada de l'adversari són partidaris d'endarrerir-la.

No obstant això, insistim, tants arguments hi ha per mantenir la data com per l'ajornament. Catalunya necessita sortir ja de la situació de precarietat en què s'ha instal·lat la Generalitat com a conseqüència de l'enfrontament entre els socis de Govern. D'altra banda, no té per què haver-hi més perill a un col·legi electoral que vagó de metro o a un tren de Rodalies i, a més. S'ha tingut temps suficient per pensar en un dispositiu segur per a garantir la seguretat i, sobretot, el vot. De la mateixa manera, però, es pot entendre que pot ser una temeritat una convocatòria electoral d'aquesta magnitud davant una pandèmia que creix novament de forma pràcticament descontrolada. Les xifres són preocupants i algunes autonomies estan demanant ja al Govern el confinament total davant la incapacitat de controlar el creixement de contagis.

I també és inevitable, davant el debat obert que existeix entorn les eleccions a la Generalitat, pensar en uns altres comicis. Les eleccions a la presidència del FC Barcelona són sempre un esdeveniment esportiu i social de màxima importància a Catalunya. Aquest any, a més, coincideix amb una crisi institucional històrica a l'entitat blaugrana de la qual ha de sortir amb la constitució de la nova junta directiva. L'interrogant està en com gestionarà la Generalitat aquesta convocatòria que implica, a més, el desplaçament de socis tot i les restriccions de mobilitat imposades pel Procicat. Tindrem nova polèmica, perquè com a les eleccions autonòmiques sigui quina sigui la decisió, no serà bona.