Acords

Acords

16.10.2020 | 21:19

Cal advertir que no pretenem valorar la proposta que es va aprovar al ple municipal de maig de gratificar els empleats municipals que van tenir una major exposició a la pandèmia, sinó de recuperar el debat sobre el valor dels acords de ple. Ciudadanos va proposar la gratificació extraordinària, va trobar el suport de Junts per Terrassa i la indiferència de Tot per Terrassa, Esquerra Republicana i Partit dels Socialistes, que es van abstenir. La matemàtica va fer que s'aprovés la iniciativa. L'equip de govern diu ara que no es pot pagar aquesta gratificació perquè no hi ha diners i la ciutadania no entendria una despesa com aquesta.

Deixant clar que tampoc qüestionem l'argumentació que esgrimeix l'equip de govern davant dels sindicats, advertim dues qüestions. En primer lloc, ens preguntem quin és el valor dels acords del ple municipal, sagrats per a algunes qüestions i no tant per a d'altres.

La segona qüestió es refereix a la posició dels partits polítics. L'abstenció de Tot per Terrassa, Esquerra i PSC possibilita l'aprovació de la proposició de Ciudadanos, per la qual cosa ens trobem amb una certa complicitat de la totalitat dels partits amb representació municipal amb l'acord adoptat al ple de maig referent a la gratificació als funcionaris. És a dir, sense la seva abstenció no s'hagués aprovat, per la qual cosa la qualificació de populista de la iniciativa de Ciudadanos, realitzada per l'equip de govern, sense dir que realment no ho sigui, resulta inapropiada. Tan populista és ara que no hi ha diners per pagar la gratificació com al maig quan no es va calibrar la dimensió de les conseqüències econòmiques de l'acord de ple. Tan populista va ser el suport de Ciudadanos i Junts per Terrassa com l'abstenció de TxT, ERC i PSC, que va propiciar l'acord. La coherència diu que aquelles abstencions haurien d'haver estat negatives, però resulta certament impopular posicionar-se en contra i sembla que més fàcil oposar-se a complir un acord de ple.

Considerem novament que el ple municipal és la màxima expressió de l'activitat democràtica d'una localitat. Les propostes i mocions que s'aproven al plenari han de ser escrupolosament respectades. Si existeixen reserves d'algun tipus sobre alguna proposta, s'ha de posar de manifest i evidenciar la improcedència amb un vot negatiu, no jugar al cuc amagar darrere d'una còmoda abstenció.