Mesures
Editorial

Mesures

14.10.2020 | 21:36

Doncs el Govern ja ha aprovat les mesures extraordinàries per fer front a l'augment de contagis de la Covid-19 a Catalunya. A darrera hora el Procicat s'ha tret de la màniga el tancament de bars i restaurants, que no hi era als anuncis previs. Podem pensar que la introducció d'aquesta polèmica decisió, que ha posat en peu de guerra un sector, com el de l'oci nocturn, especialment castigat per la pandèmia, ha estat producte de la improvisació o bé que no s'ha volgut fer pública amb el gruix de les mesures a adoptar per evitar enrenou. Segur que hi ha una mica de tot. No oblidem el que va passar la setmana passada quan es va anunciar que s'obririen, amb condicions, els locals d'oci nocturn; que es va dir una cosa i la contrària en un termini de poques hores.

Quinze dies sense bars ni restaurants implica, per exemple, recuperar o tramitar nous ERTO amb el que això significa, amb les dificultats dels gestors per saber què i com ho han de fer i amb la por dels afectats de no saber quan cobraran. Pensem que hi ha treballadors que han estat desafectats dels ERTO, han tornat a treballar i encara no han cobrat els mesos que els deu el SEPE des de març. La casuística és, lamentablement, tan àmplia com dramàtica. L'hostaleria en general és un sector molt tocat per la pandèmia i haurem de veure com suporten moltes petites empreses quinze dies de tancament, si és que en realitat són quinze.

Tanmateix, parem atenció en una qüestió que pensem que no ha estat destacada o suficientment destacada. Es tracta de l'anunci per part de la consellera de presidència, Meritxell Budó, que s'inclourà al Codi Civil de Catalunya la clàusula "rebus sic stantibus". És una figura jurídica provinent del dret romà que existeix i que és cert que és de molt difícil aplicació o que, millor dit, als jutges, els costa molt d'aplicar, perquè la jurisprudència la circumscriu a escenaris molt determinats i segurament necessita una regulació, tot i que una pandèmia seria el cas paradigmàtic per a la seva aplicació. De fet, ja en vam parlar fa uns dies per una sentència d'un tribunal de Madrid que va sentenciar la suspensió del pagament del lloguer d'una discoteca com a conseqüència del tancament durant l'estat d'alarma i la reducció al cinquanta per cent del lloguer mentre no es recuperi l'activitat normal. La transcendència de la regulació d'aquesta clàusula és de dimensions extraordinàries, no només per als lloguers, i hi haurem d'estar molt atents, perquè afecta directament el principi del "pacta sunt servanda" dels contractes.