Responsabilitat
Editorial

Responsabilitat

12.10.2020 | 19:32

La situació a Terrassa i, en general, al Vallès Occidental, és preocupant quan a les dades de la Covid-19 es refereix. Sobrepassem en molt el límit de 100 punts en risc de rebrot, xifra que ja es considera alta; el multipliquem per quatre. Fa dies que vam comentar que les dades eren molt elevades i que probablement s'haurien d'adoptar noves mesures de prevenció. La Generalitat, finalment, publicarà aquest dimecres al DOGC les noves mesures. Les principals són: reducció d'aforaments a bars i restaurants al 50 per cent, prohibició d'utilitzar les barres, reducció d'aforaments a cerimònies religioses, mantenir un màxim del 70 per cent en espectacles culturals i esportius i limitar la nostra activitat social.

En realitat, les noves normes ja pràcticament es portaven a terme. Els gremis de restauració ja recomanaven no utilitzar més del 50 per cent de l'aforament, per la qual cosa, tot es redueix, pràcticament, a recomanacions que invoquen la responsabilitat individual com a més gran mesura per a limitar l'augment dels contagis: limitar l'activitat social i de lleure, mantenir en un màxim de sis el nombre de persones per a realitzar reunions, no convocar sopars fora del grup de convivència més estricte, evitar els desplaçaments, no jugar a futbol entre amics, promoure el teletreball i reforçar les mesures preventives a les empreses.

Per tant, davant una situació d'emergència greu com se'ns dibuixa, dues qüestions. La primera, positiva, que les recomanacions no es limiten a una ciutat en concret com es va fer fa uns mesos, sinó a un territori ampli. La segona, incerta, seguim mantenint una relació d'absoluta dependència amb Barcelona. I una tercera, de més incertesa encara, quines mesures adoptarà l'administració per acompanyar aquestes recomanacions, perquè, insistim, només es tracta de recomanacions que ens continuen deixant en mans de l'autoregulació, que per molt responsable que sigui en una àmplia majoria de casos, no serà mai del cent per cent.

Quan a les accions que portarà a terme l'administració ens preguntem si a més d'augmentar les proves diagnòstiques, s'ha avaluat si el dispositiu de rastrejadors i altres mesures per trencar les línies de contagi són les adequades. Entenem que s'ha d'evitar els confinaments, però és evident que no és suficient amb recomanar a la ciutadania que no surti de casa si no és imprescindible.