La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
Editorial

Racionalitat

02.10.2020 | 21:36

El que està passant a Madrid és molt més greu del que sembla, perquè pot arribar a posar en qüestió les eines de la lluita contra la pandèmia. La inconsciència i la irresponsabilitat del Partit Popular no semblen tenir límits. El partit de Pablo Casado va forçar, juntament amb governs autonòmics com el català, el final de l'estat d'alarma, provocant una desescalada, segurament molt més ràpida del que s'esperava. La política de la confrontació amb el govern de Pedro Sánchez ha semblat tenir sempre per al Partit Popular una prioritat més important que la lluita contra la pandèmia. El Govern de Catalunya, amb estratègies diferents, lògicament, també l'ha utilitzat, però va saber reconduir la seva actitud davant els contagis quan es va agreujar la situació; tot el contrari del que ha fet el Govern de Madrid.

No s'entén que l'executiu que dirigeix Díaz Ayuso es perdi en disquisicions judicials, que persisteixi en el fet que les restriccions perjudiquen seriosament l'economia de Madrid quan ja està malmesa per la seva pròpia ineficàcia davant la pandèmia. Espanya és el país europeu amb una més gran incidència de la Covid-19 i Madrid, el territori, amb diferència, que pitjors dades presenta. Per molt menys s'han adoptat en altres indrets mesures molt més restrictives que les que ha plantejat el Ministerio de Sanidad a Madrid i que s'estendran a altres ciutats si es donen les mateixes circumstàncies. Madrid és el paradigma de la inacció, de la falta d'eficiència i de la irresponsabilitat, de no fer les coses bé.

Tothom coincideix en l'opinió que no s'ha reforçat la sanitat ni s'han organitzat els equips de rastrejadors necessaris per tallar línies de contagi. El virus campa sense aturador per Madrid i deu ciutats més del seu entorn. La pregunta és: s'ha d'esperar tant per actuar de forma dràstica en altres territoris? Amb les dades a la mà, no sembla massa recomanable que els madrilenys surtin de Madrid ni que ningú entri a Madrid des de qualsevol lloc. I, per cert, proposarà algú un procediment judicial contra el govern d'Isabel Díaz Ayuso per crims de lesa humanitat en la gestió de la pandèmia?