Decisió
Editorial

Decisió

23.09.2020 | 21:34

La gestió de la pandèmia es basa en la presa de decisions i n'hi ha moltes que estan sent controvertides. Una sèrie de científics espanyols han tornat a publicar un manifest en el qual demanen que es constitueixi una comissió independent que analitzi la gestió de la crisi sanitària a Espanya, perquè troben carències que s'haurien de diagnosticar des d'un punt de vista polític, administratiu i, per descomptat, científic. És cert, no s'hauria de tractar de depurar responsabilitats, però sí de detectar les mancances d'una gestió que en alguns moments no ha estat la més adequada.

El cas paradigmàtic, el podem trobar a Madrid: no s'han pres les decisions en el moment adequat i, quan s'han pres, ha estat tard. Ahir, un reputat científic basc, Rafael Bengoa, que va ser assessor de salut pública de Barack Obama i que ja va demanar al mes d'abril un estudi independent de la gestió de la pandèmia, va dir que serà inevitable un confinament a Madrid dintre de 10 o 15 dies, perquè la situació s'ha escapat de les mans de les autoritats i en un escenari de contagi comunitari ja evident com el que s'està donant és inevitable prendre decisions dràstiques.

La qüestió està a recordar que a Europa no vam fer res quan a la Xina es va estendre la pandèmia i es van confinar milions de persones amb una decisió que ens semblava inaplicable. També vam mirar amb distància el que estava passant a Itàlia, fins i tot amb certa supèrbia, ja que el nostre sistema de salut era un dels millors del món. És a dir, no hi ha hagut proactivitat en la presa decisions en el sentit d'avançar-nos als fets.

A Catalunya va funcionar el que es va fer a Igualada i el que es va fer a Lleida fins que es va revertir la situació. És més que probable que a Madrid vagin tard, molt tard, i els confinaments selectius que s'han decidit fa pocs dies només siguin l'antesala d'un confinament més generalitzat degut precisament que els selectius no es van decidir quan calia. És probable que l'experiència ens faci veure que, si s'han de decidir confinaments selectius a Catalunya que impedeixin un gran confinament, seria bo anar estudiant-ho.