Sortida

Sortida

04.05.2020 | 08:36

Avui és el gran dia. Després de set setmanes, podrem sortir a passejar i fer esport. Serà un dia històric, però no escaparà a la polèmica com tampoc no va escapar la sortida dels menors de 14 anys diumenge passat. Només havíem de veure la plaça Vella ahir a la tarda, plena de nens i pares alguns dels quals semblava que relativitzaven el rigor sobre les normes de desconfinament, per entendre que avui no serà un dia que acabarà al gust de tots.

La setmana ha estat realment moguda a l'hora de valorar l'actitud de la ciutadania enfront del desconfinament. El tarannà crític d'alguns, un exemple extrem dels quals és la denominada "policia de balcó", s'ha barrejat amb l'actitud més laxa d'altres, que entenen que la taxa d'incompliments és mínima i que només cal vigilar una mica. Altres culpen de l'eventual descontrol a normes confuses. És cert, tenim la sensació que les consignes del Govern espanyol són, si no confuses, si, almenys, precipitades. Insistim en el fet que si el President del govern dibuixa dimarts com serà el període de desconfinament, no es pot esperar fins dijous o divendres per explicar amb claredat i precisió com hem de fer les coses. No és funció del President donar el detall, però sí del Ministre de Sanidad o d'algun alt càrrec del ministeri fer-ho de manera immediata i entenedora. En realitat, es tracta d'aplicar el sentit comú i, sobretot, la responsabilitat, però no hem de donar tant de marge a la interpretació, ja que el que és prudència per alguns trepitja la irresponsabilitat per altres.

Hem de prendre mesures preventives per evitar contagiar i contagiar-nos. Aquest serà el primer cap de setmana al que començarem a entendre com serà la nostra vida quan arribem a la ja denominada "nova normalitat". Res serà el mateix, almenys a mitjà termini, i ens haurem d'habituar a unes noves normes o formes de comportament a casa, al carrer, a la feina, als comerços... I no a tots els comerços de la mateixa manera, perquè no serà el mateix anar a la perruqueria, ara que ja podem començar a tornar a partir de dilluns, que a un bar o que a una botiga de roba. I això, qui s'ho pugui permetre, perquè una vegada que comencem a sortir (esperem que no hi hagi cap pas enrere) de la crisi sanitària, que tantes persones han patit fins a les màximes conseqüències, vindrà la crisi social i econòmica, que serà extremadament greu. Ens en sortirem.