Arxiu.

Xifres

16.04.2020 | 08:50

Editorial

No fa gaires dies ja advertíem que les xifres relacionades amb el coronavirus no eren fiables i que, si valia la pena seguir-les, era per comprovar-ne la tendència, però que a Espanya no hi ha el nombre de contagiats que es diu ni s'han produït el nombre de defuncions de què es parla. Tant en un cas com en l'altre, les xifres són molt més elevades. El Govern ha dit sempre que la forma de comptabilitzar, per exemple, les defuncions és l'homologable a Europa i es fa aquí igual que a la resta de països de la Unió. La conclusió és ben senzilla, ni aquí es fa bé ni es fa bé a cap país de la Unió Europea.

El coronavirus s'ha convertit en l'eix central de les nostres vides. Tot gira al voltant de la pandèmia. És per això que tots coneixem algú de més o menys a prop que se n'ha contagiat i tenim referències de persones que coneixem que han perdut la vida per culpa de la malaltia. Tots sabem també de persones que estan ingressades en hospitals per culpa del coronavirus i altres que en tenen els símptomes, que n'estan sent tractades per telèfon en funció d'aquesta simptomatologia, però que no estan sent comptabilitzades com a malaltes de la Covid-19. Ja no entrarem a parlar de les persones asimptomàtiques, les que poden contagiar el virus, però que no es troben malament, aquestes, per descomptat tampoc estan a cap llista de contagiats.

Per tant, no sabem, ni de lluny, el nombre de persones que pateixen d'una manera o altra la malaltia i tampoc sabem el nombre de persones que han mort, perquè fins ara no es comptabilitzen els morts a residències geriàtriques ni els morts a domicilis. És a dir, les estadístiques es fan amb les persones, mortes o malaltes, a qui s'ha pogut fer el test de la malaltia i ha donat positiu.

Per això diem que l'interès en les xifres amb les quals es treballa resideix únicament a comprovar-ne les tendències. D'aquí la importància que la majoria d'experts donen al control de la malaltia a través dels tests. Als països on els tests han estat una eina de control no sembla que els hagi anat malament.

La Generalitat va començar ahir a comptabilitzar defuncions domiciliàries amb simptomatologia de Covid-19 i també les que s'han produït a les residències geriàtriques. És més que probable que avui ens despertem amb un creixement de la xifra.