Optimisme

Optimisme

08.04.2020 | 10:37

Estem en plena lluita contra la pandèmia i ja es comença a parlar de la recuperació i de la sortida de la crisi. És cert que hem de tenir un full de ruta que ens allunyi de la improvisació, però fa una certa por que es comenci a parlar alegrement de sortida de la crisi sanitària quan comptem encara més de set-cents morts diaris i més de 140 mil contagiats. Les xifres són esperançadores i sembla que el repunt de morts d'ahir respon a la incorporació de defuncions que es van produir durant el cap de setmana i no es van comptabilitzar al seu moment. En qualsevol cas, tot i que sembla que la famosa corba de la gràfica podria començar a aplanar-se, seria un error caure en un excés de triomfalisme i relaxar la disciplina que ara comença a donar fruits.

És per això que caldrà veure de quina manera afrontem la sortida del confinament total, del controvertit permís remunerat, que està previst per demà, dijous, dia 9, coincidint amb el primer dia festiu de la Setmana Santa a la pràctica totalitat de l'Estat espanyol. Pot semblar que demà acaba alguna cosa, però no és així; el confinament continua, no podem sortir de casa, hem de mantenir la mateixa disciplina que fins ara, perquè la gràfica s'aplani de veritat i, sí, començar a parlar de com farem les coses en la fase de descompressió; com es recuperarà l'activitat econòmica i també la social, quins seran els col·lectius que sortiran primer, com i, sobretot, quines i a qui es faran les proves que permetin saber quin és l'escenari després de la crisi per evitar o prevenir una altra onada, que algú ja vaticina per a la tardor.

És curiós com de la displicència amb què, per exemple, Estats Units tractava Itàlia i Espanya i la mínima importància que donaven a la pandèmia, començant pel seu president, mirin ara amb admiració la disciplina i solidaritat dels països mediterranis davant de la crisi. De tota manera, encara queda molt camí per recórrer i hi ha encara moltes incògnites per resoldre i decisions importants que s'han de prendre, com els ajuts a les empreses, que irremeiablement s'hauran d'augmentar, tant de forma directa com a través d'ajornaments en el pagament d'impostos. El Govern ha de continuar prenent decisions valentes, perquè hi ha milers d'empreses que no podran sortir de la crisi amb els seus propis recursos. S'ha de pensar en el futur, però hem de mantenir la tensió en la prevenció. Ens en sortirem.