Prudència
EDITORIAL

Prudència

14.03.2020 | 04:00

La fotografia que publiquem avui a la portada es va fer ahir al carrer de la Font Vella poc abans de les tres de la tarda. És una imatge del tot inusual a aquesta i a qualsevol hora del dia. A aquesta hora, en un dia normal, pels carrers del Centre circula gent. És un símptoma clar que estem davant d'una situació excepcional i la importància de la imatge radica en el fet que els terrassencs comencem a tenir clar que es tracta d'assumir el moment amb responsabilitat i prudència.

Hem de dir que no va ser una imatge que es va allargar durant tot el dia, va ser un moment puntual, però sí que és cert que, a mesura que va anar passant el dia i es van assimilar les notícies del dia anterior i les que es van produir ahir, es va anar reduint el nombre de terrassencs pels carrers, en comparació amb dies de normalitat. Les botigues es van anar buidant i, fins i tot, alguns comerços, avançant-se a decisions de les autoritats, penjaven rètols anunciant que avui ja no obririen i que atendrien la seva clientela a través d'internet. Es tractava bàsicament de cadenes i franquícies, però també comerços tradicionals genuïnament terrassencs. Ahir també es van veure amb més naturalitat mascaretes pels carrers; persones que tot i que es diu que no són eficaces per impedir la infecció intenten protegir-se. Comencem a entendre que no es tracta d'una qüestió només de por, sinó de prudència, d'autoprotecció i de respecte vers els altres.

I el president Torra va anunciar el confinament de Catalunya i per a això necessita l'autorització de l'Estat, perquè és l'Estat qui ha de controlar ports, aeroports i fronteres exteriors. Veurem com reacciona davant la dràstica mesura del president Torra el Govern de Pedro Sánchez, que avui es reuneix en Consell de Ministres extraordinari per decretar l'estat d'alarma al país. Es tracta d'una mesura absolutament excepcional, que segurament hauria d'anar acompanyada de més mesures internes en les quals el president no va entrar.

Han estat dos dies consecutius de decisions històriques davant d'una crisi que també passarà a la història i encara Espanya i Itàlia estan marcant el camí a Europa, on ja hi ha més infectats que a la Xina en el moment més àlgid de crisi pel coronavirus. Portugal, sense haver registrat cap mort, ja ha decretat l'estat d'alarma.

Noticias relacionadas