La paremiologia

01.08.2017 | 08:14
La paremiologia

Més d'un es rascarà la closca per saber el sentit d'aquest mot. Prové del grec "paroimia" (proverbi) i "logia" (compilació). És la ciència que estudia proverbis i refranys. Ho fa amb l'ànim de transmetre coneixements tradicionals arrelats en l'experiència. Una disciplina que em té el cor robat i m'apassiona. Avui, en encetar l'agost, faig un recompte de més de tres-cents adagis ad hoc. Em refereixo al mes en concret. Se m'ha fet difícil, però, triar-ne un..., entre tants, per compartir amb els lectors. A la fi, volent parlar d'aquest tram de l'any, m'he decantat per aquest: "per l'agost, safrà, mel i most". El col·lectiu de gent que es dedica a tasques agrícoles va minvant cada cop més. Potser per això se'm pot qüestionar la validesa de la meva selecció. Si més no per la pròpia industrialització creixent del nostre entorn més immediat. En tot cas, un punt de preocupació general rau en la teoria del canvi climàtic. Tema que no podem obviar. En aquest sentit, la pluja al cim de la calorada -que podem establir, si fa no fa, fins a mig mes- afavoreix la dita.

És evident que els refranys són molt més que un pou de sapiència. Absorts en el batec diari vital, sempre és interessant i adient tibar de les sàvies lliçons que provenen d'un ric costumari català. Per al lleure estiuenc, recomano llegir quelcom d'en Joan Amades. Un destacat etnòleg i folklorista de casa nostra. Sempre he defensat aquesta teoria: un element que mai no pot faltar en omplir una bossa o maleta de viatge és un llibre. Malgrat que la digitalització i les noves tecnologies ens estrenyin en sentit contrari. Més que no pas temps, cal invertir força de voluntat. La lectura ens aporta coneixements, criteri, pausa, reflexió i altres ingredients prou útils per al desenvolupament personal.

Durant aquest mes, les edicions habituals del mitjà queden reduïdes a la meitat. També és bo que la plantilla que el configura pugui gaudir d'uns merescuts jorns de descans. Els serviran per carregar piles i incorporar-se, tot seguit, amb energia renovada. A tots plegats -professionals i lectors- us desitjo un final d'estiu reeixit i ben cofoi. Em comprometo -dins dels altres deu dies del mes que hi haurà diari- a proposar nous refranys suggeridors. Amb les festes de Sant Llorenç i Sant Roc pel mig, no serà difícil.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook