Tot per la suma (de vots)

23.07.2016 | 04:21

Com a representants en el ple municipal, escollits per una part de la ciutadania, als dos regidors del grup municipal d'Iniciativa, ens hagués agradat molt votar afirmativament l'anomenat Pla d'Inversions, que va passar al ple de dijous passat. Però la nostra responsabilitat va més enllà dels titulars, i de sumar-nos per inèrcia a allò que se suposa que queda bé.

ICV va votar no a la modificació de crèdit que ha de permetre executar, a través d'inversions, més de vuit milions d'euros entre el que queda d'any i el 2017. Una quantitat important, destinada -gairebé en la seva totalitat- a projectes necessaris per a la ciutat. Uns projectes que el govern ha presentat com a "excepcionals", "estratègics" i "de calat". I tot i així en el ple se'ns va recordar que només aprovem la previsió dels diners, que el que s'executi finalment pot ser diferent. Aquí trobem la nostra primera reticència, especialment per com s'han preparat i presentat tres projectes en concret: l'ampliació de l'illa de vianants, l'actuació de millora del parc de Ca n'Oriol i les reformes dels barris de les Torres, Ca n'Oriol i 25 de Setembre. Sona bé, oi?

Doncs ara explicarem què sabem d'aquests projectes.

Sobre l'ampliació de l'illa de vianants, sabem que un dia abans del ple municipal membres d'una empresa externa a l'Ajuntament van presentar als portaveus dels grups municipals una proposta. Un preprojecte d'illa, que no sabem si es basa -res, poc, molt o totalment- en un pla de mobilitat que no ens consta que existeixi. Ni sabem en quina mesura té en compte el projecte urbà del POUM que està en redacció. Ni sabem quin grau d'execució i en quines fases o temporalitats serà possible implementar-lo. Només sabem que el Pla d'Inversions preveu 1,1 milions d'euros en sis actuacions a carrers i places del centre. Carrers i places amb nom. Quin grau de participació permetrà ara, doncs, el Pla d'Inversions, que ja concreta els llocs on s'han d'invertir els diners?

El pitjor, per a nosaltres, és la proposta al parc de Ca n'Oriol. A ningú, se li escapa la importància del parc urbà més gran del municipi, els debats que s'han generat sobre els seus usos, l'ús que se n'ha fet com a argument polític. Doncs bé, ara el govern proposa 676.000 euros per efectuar fins a 16 intervencions. Detallades, evidentment. Arranjar camins i fonts, un "gran espai d'aventura infantil" o un "estany natural de bany". Saben què ens han explicat sobre tot això? Res. Saben com s'ha definit el model de parc? Nosaltres tampoc. Com tampoc no sabem quines de les accions descrites són inamovibles -o sigui, pactades amb algú- i quines les podrà decidir la gent a través d'un procés participatiu -si és que n'hi ha, de procés participatiu. I finalment els projectes de millora de tres barris de la ciutat, on es preveu destinar 865.000 euros, i que a més de la reforma de la plaça de la Constitució inclouen la reforma dels antics cinemes de les Torres i els centres cívics de Ca n'Oriol i 25 de Setembre. Quin sentit té obrir un procés participatiu per definir el Pla d'Equipaments de Ciutat quan l'equip de govern ja destina pressupost a reformar equipaments quan encara no s'han consensuat els seus usos? Es creuen la participació? Sembla que seguim més la política de titulars que la de la participació.

Aquesta manca de transparència, de voluntat de construir projectes conjunts; aquest elevat grau d'improvisació supeditat a la suma de vots en el ple i no en la voluntat de compartir projecte; tot això ens ha fet votar no al Pla d'Inversions. Tant de bo els nostres dubtes es dissipin aviat, tot i que ens fa la impressió que haurem de llegir els titulars per assabentar-nos de tot plegat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook