Com afecta la pluja a la visibilitat?

Com afecta la pluja a la visibilitat?

26.11.2019 | 16:42

Que la pluja afecta la conducció és un fet conegut des dels inicis de l'automoció. De fet, el 1903 Mary Naderson va patentar els primers eixugaparabrises.

El nombre més gran d'accidents hivernals es produeix amb pluja, amb xifres molt per sobre de la sinistralitat amb neu, boira, calamarsa o vent. Segons diversos estudis, el risc de patir un accident quan plou és un 70% superior i es produeix mentre està plovent, no quan deixen de caure gotes però l'asfalt continua mullat. I és que és la reducció de la visibilitat, i no la menor adherència de l'asfalt, la principal culpable de la sinistralitat en pluja.

Així, per evitar accidents quan plou cal:

- Mantenir el parabrisa en bon estat, sense danys i net. Segons un estudi de Fesvial, 6 de cada 10 conductors no comproven que el seu parabrisa permeti una bona visió.

- Tenir en perfecte estat les escombretes dels eixugaparabrises. Segons el mateix estudi, el 75% dels conductors espanyols reconeix haver conduït amb les escombretes en mal estat i més d'un 70% no les substitueix amb la freqüència recomanada.

- Aplicar un tractament repel·lent de pluja en el parabrisa.

- Quan plou, els vidres tendeixen a entelar-se més ràpid. Un vidre brut per dins fa que s'enteli amb més facilitat. Això també és important en les finestretes laterals, que ens permeten veure a través dels retrovisors exteriors. El més eficaç és posar la ventilació en la seva funció específica (la que dirigeix l'aire cap al parabrisa).

- Encendre les llums de carretera per veure i ser vists, no les llargues, perquè el seu reflex redueix la visibilitat.

- "Llegir" l'asfalt per buscar bassals o regueres que puguin causar un "acuaplaning".

- Augmentar la distància de seguretat. Això ens donarà més temps de reacció davant imprevistos i reduirà l'aigua en suspensió que aixeca el vehicle que portem al davant.

- Fixar-nos en les llums dels cotxes que ens precedeixen, perquè ens ajuden a saber per on va el camí i si hi ha imprevistos que els obliguen a frenar.

- Si la visibilitat es redueix fins a impossibilitar la conducció, parar en un lloc segur.

- Estar atents als vehicles que ens envolten, sobretot, camions i autobusos, perquè poden aixecar grans quantitats d'aigua en passar sobre bassals.

PAUTES PER EVITAR ACCIDENTS