L'Escola Universitària d'Infermeria va arribar a Terrassa l'any 1990.
Reportatge

2020: tots els aniversaris per recordar

16.01.2020 | 13:10

Ja hem dit adéu el 2019 i hem donat la benvinguda un nou any i una nova dècada. Un 2020 que ens portarà destacades efemèrides en l'àmbit internacional, la política, la literatura, els esports, el cinema, la música i altres esdeveniments importants i destacats per a la ciutat de Terrassa que han marcat la nostra història i tindran el seu moment de record o celebració durant aquest any nou que tot just acabem d'estrenar.

Terrassa es veurà marcada per diverses commemoracions relacionades amb l'economia, la política i la cultura. L'11 de febrer farà 200 anys de la posada en marxa del primer taller egarenc de construcció de maquinària, que sota el nom d'"Abelló e hijos" va desembarcar al carrer de la Rutlla, 2, i el 26 de febrer es compliran 100 anys de l'inici de les obres de construcció de la nova façana de la basílica del Sant Esperit. Aquest any serà també molt important per a l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional, que celebrarà el seu 30è aniversari a l'edifici cedit per la Fundació Sant Llàtzer situat al número 90 del carrer de la Riba i per a Manuel Royes, el primer alcalde democràtic de Terrassa després del franquisme i el que més temps ha ocupat aquest càrrec a la nostra ciutat, ja que el 24 de maig complirà 80 anys.

Seguint amb efemèrides egarenques, en l'àmbit de les comunicacions, el 1975 es va inaugurar l'autopista Barcelona-Terrassa, que va facilitar enormement la connexió amb la capital catalana. Al 2020, també es compliran 45 anys de l'ascens del Terrassa FC del president Masdefiol a Segona Divisió i de la construcció dels pisos de la carretera de Rubí i del Plan del Bon Aire. Al 1980, ara fa 40 anys, es va produir un tiroteig per part d'un militant feixista contra la façana dels Amics de les Arts que va afectar alguns quadres de l'interior del bar.

Entre altres efemèrides locals i centenàries, destaca la del 5 de març de 1920, dia que l'Ajuntament va acordar eixamplar els carrers Major i Unió o la que viurà el proper Nadal el Centre Cultural El Social, ja que l'entitat celebrarà els cent anys de la seva representació de "Els Pastorets", en versió de Josep Maria Folch i Torres. Recordar que l'espectacle nadalenc d'El Social és el més antic de Catalunya i suposarà de ben segur una celebració molt especial.

Cent anys de la llei seca
En l'àmbit internacional, hem de començar recordant els 75 anys dels bombardejos atòmics contra les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, fins a dia d'avui els únics atacs nuclears de la història que s'han produït, i que van provocar prop de 120.000 morts i més de 130.000 ferits. Destaca també, per les impressionats xifres de víctimes mortals, els deu anys del terratrèmol d'Haití que, de 7 graus a l'escala de Richter, el 12 de gener de 2010 va causar la mort de 316.000 persones, va ferir més de 350.000 i va deixar sense llar a més d'un milió i mig.

Per la seva banda, aquest any se celebra el centenari de l'entrada en vigor de la Llei seca als EUA, que va començar el 17 de gener de 1920 i va prohibir la venda d'alcohol, i del naixement de Karol Wojtyla, posteriorment papa Joan Pablo II (18 de maig de 1920). El 22 d'abril farà 150 anys del naixement de Lenin, el 30 d'abril es compliran 75 anys del suïcidi d'Adolf Hitler i el 20 de novembre farà 45 anys que va morir el dictador Francisco Franco.

Aquest any també serà molt important per a la literatura, ja que es commemorarà els 100 anys del naixement del gran literat espanyol Miguel Delibes i la mort de Benito Pérez Galdós, i els esports, donat que el 13 de juliol se celebrarà el 90è aniversari de la celebració de la primera Copa del Món, que la FIFA va organitzar a Uruguai i va coronar precisament La Celeste com a primera campiona mundial en vèncer 4 a 2 l'Argentina davant de més de 68.000 espectadors.

Parlant de campions mundials esportius, tot i que tractant-se d'una celebració amb molts menys anys pel mig, La Roja celebrarà aquest 11 de juliol que fa 10 anys va proclamar-se campiona del món, després de guanyar la final amb gol d'Iniesta al minut 116 de partit contra Holanda. En l'àmbit esportiu també destaca que al 2020 farà 50 anys de la retirada definitiva de la boxa del gran Mohammed Alí.

"Toy Story" compleix 25 anys
En cinema, es commemoraran els 125 anys de l'exhibició, per part dels germans Lumière, de la primera pel·lícula de la història, el film de Pixar "Toy Story" celebrarà el 22 de novembre els 25 anys de l'estrena de la seva primera pel·lícula i que les pel·lícules "Gladiator", "Billy Elliot" i "Náufrago" compleixen 20 anys. En l'àmbit dels videojocs, Pac-Man commemorarà el 21 de maig el seu 40 aniversari i la saga Mario Bros complirà 35 anys el 13 de setembre.

En el camp musical també hi haurà grans efemèrides. Es commemorarà els 40 anys de l'assassinat de John Lennon (8 de desembre de 1980) i el 50è aniversari de les morts de Jimi Hendrix (18 de setembre de 1970) i Janis Joplin (4 d'octubre de 1970), se celebrarà el 250è aniversari del naixement de Beethoven (16 de desembre de 1770) i es compliran 50 anys de la dissolució de la banda britànica The Beatles (10 d'abril de 1970).

Noticias relacionadas