Els preus dels arrendaments tenen caigudes històriques en els principals mercats.

La pandèmia enfonsa els lloguers a Barcelona i Madrid

12.01.2021 | 20:40

El preu mitjà dels lloguers va tancar 2020 amb una lleu pujada de l'1,4% i els mercats que tradicionalment han estat els més dinàmics van registrar caigudes històriques, amb Barcelona (9,4% interanual) i Madrid (7,3%) al capdavant. En un context marcat per la pandèmia de coronavirus, també van ser destacats els descensos registrats a Palma (6,2%), Màlaga (5,6%) o Sevilla (5,2%), segons les dades ofertes pel portal immobiliari Idealista.

L'oferta i demanda d'habitatge per llogar també ha patit els vaivens de la crisi actual i, després de l'aturada soferta entre març i juny passats a causa del confinament domiciliari durant el primer estat d'alarma, l'estoc de pisos de lloguer al país va aconseguir màxims les últimes setmanes de desembre. De fet, va ser un 78% superior al que es registrava al començament de l'any abans que es desencadenés la crisi sanitària.

Davant dels nivells més baixos d'oferta, recollits quan el Govern va decretar les mesures més restrictives a la mobilitat en plena Setmana Santa de 2020, l'oferta d'habitatges s'ha més que duplicat en tan sols vuit mesos.

Interès per canviar de casa
Al costat de la baixada dels preus i a l'increment de l'oferta, sobretot als principals mercats, l'interès per canviar de casa s'ha disparat després del confinament fins a créixer en el transcurs de l'any un 77% de mitjana a Espanya, si comparem la primera setmana de gener de 2020 amb l'última setmana analitzada, la del 13 de desembre.

Idealista ha assegurat que les seves visites van tocar màxims de l'any al començament de juny, quan les mesures de restricció a la mobilitat van començar a suavitzar-se. De fet, la demanda de lloguer va arribar fins a quadruplicar-se en algun moment de l'any i al final de 2020 les visites a Idealista eren tres vegades més que les registrades durant el confinament.

L'estoc de pisos en el mercat de lloguer a les grans capitals va ser el que va estirar de l'oferta a tota Espanya i va provocar que moltes capitals comencessin a veure caigudes dels preus des de la tornada a la normalitat després del confinament. Fins a 14 capitals han vist duplicar l'oferta d'habitatges per llogar, i fins a 17 d'elles es troben per sobre de la mitjana nacional.

Mentre Madrid i Barcelona acaparen la borsa d'habitatges en arrendament a Espanya, a Granada, Sevilla, Màlaga, Palma o Alacant el nombre d'habitatges en el mercat de lloguer s'ha duplicat en tan sols 12 mesos. Contràriament, set capitals han vist com l'estoc d'habitatges per llogar ha baixat durant 2020, des de les dues xifres de Ceuta, Ciudad Real i Conca, als pocs canvis de Huelva, Melilla i Badajoz.

Per províncies, Granada, Madrid, Sevilla, Santa Cruz de Tenerife i Còrdova han registrat importants increments de l'estoc d'habitatge per llogar durant aquest 2020. Altres grans mercats de l'habitatge com Balears, Barcelona, Màlaga, Las Palmas o València també han registrat pujades generalitzades dels habitatges que s'ofereixen en el mercat de lloguer, per sobre del 80%, si es compara amb el començament d'any. En canvi, hi ha altres provínices que tanquen l'any amb reduccions del nombre de cases en el mercat d'arrendament, destacant Ceuta (-32%), Sòria (-24%) i Ciudad Real (-14%).