Els expedients de regulació es prolongaran "sens dubte"

Els expedients de regulació es prolongaran "sens dubte"

03.09.2020 | 20:46

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.
a ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va assegurar ahir que es pot donar per fet "sens dubte" que els Expedientes de Regulació Temporal d'Ocupació (Erte) es prolongaran , si bé va postil·lar que "no té molt sentit posar dates" a aquest mecanisme. Així ho va indicar en una entrevista al programa 'Al Dia', d'IB3 Ràdio. En aquesta línia, va declarar que els Erte duraran "fins quan sigui necessari" mentre hi hagi "incertesa sanitària". "Mentre no hi hagi una vacuna, no hi ha cap certesa", va reflexionar. Igualment, la ministra va voler traslladar "un missatge de tranquil·litat" respecte a la solvència del sistema per a poder pagar les prestacions dels Erte. "No hi ha cap risc". Amb relació a la petició dels sindicats que els treballadors que faci més de sis mesos estén acollits a un Erte no vegin reduïda la seva prestació del 70% al 50% de la base reguladora, Díaz va avançar que és partidària de "mantenir la protecció en els nivells que estaven abans", és a dir, del 70%. La ministra va apostar pel model d'Erte alemany, on els percentatges de la prestació van en augment i no en detriment al llarg dels mesos. "Potser aquest és el mecanisme idoni". Yolanda Díaz també va assegurar que el Govern està treballant per a estendre la baixa per incapacitat temporal que ja s'aplica als treballadors que han de guardar una quarantena per covid als pares de nens que hagin de romandre aïllats a les seves cases. Díaz va recordar que els treballadors que hagin de guardar quarantena poden acollir-se a una baixa temporal amb una protecció del 75% de la base reguladora, un mecanisme que l'Executiu vol aplicar als pares els fills dels quals es vegin afectats per una quarantena sanitària. "El Govern està treballant en l'extensió de la incapacitat temporal per quarantena a aquesta situació", va dir la ministra, que també s'ha referit al programa "Em Cuida", amb el qual el Govern propícia facilitats als treballadors per a reduir-se la jornada o accedir a excedències per a la cura dels seus fills. L'Executiu vol prorrogar aquest pla "fins al 22 de setembre", un assumpte que es tractarà en la Taula de Diàleg Social que se celebrarà demà a Palma."

mecanisme de protecció

D'altra banda, va anunciar que el Govern redissenyarà un mecanisme de protecció que sigui específic" per a Balears, tenint en compte la seva particular vulnerabilitat davant la crisi de la Covid-19 a causa de la seva especialització turística, al mateix temps que també dissenyarà un sistema de protecció que abasti "no sols al sector turístic 'stricto sensu' sinó a tota la cadena". Díaz es troba a Palma amb motiu de la Taula de Diàleg Social que es reuneix per a negociar la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (Erte) més enllà del 30 de setembre.

Yolanda Díaz va assegurar que el Ministeri ha analitzat en profunditat l'especial incidència de la crisi en el sector turístic "en sentit extens" -ha esmentat, a més d'agències de viatges i empreses de transports, l'oci i la cultura-.Així, la ministra va avançar que volen arbitrar un mecanisme que abasti "no sols el sector turístic 'stricto sensu' sinó a tota la cadena".