El sector de la restauració és el més afectat i n'hi ha més de 100 mil treballadors a Catalunya en un ERTO.

Els ERTO per força major s'amplien al 30 de juny

09.05.2020 | 09:07

El Govern central i els agents socials van acordar ahir les ajudes que tindran els ERTO per força major durant el procés de desescalada. Seguiran lligats a l'estat d'alarma fins al dia 30 de juny. Així mateix, totes les parts han pactat que una comissió tripartida decideixi quins sectors podran mantenir els ERTO després d'aquesta data.

Tal com va quedar reflectit en el document que els òrgans directius de CEOE, CCOO i UGT van validar ahir, es dóna per fet que l'estat d'alarma es prorrogarà fins al 30 de juny, malgrat que a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va dir que les eventuals pròrrogues s'aniran decidint en funció de l'evolució de cada fase.

Yolanda Díaz, ministra de Treball, va assegurar que "no es deixarà ningú darrere" i que si és necessari se seguirà "acompanyant" aquells sectors que continuïn tenint dificultats més enllà de l'aixecament de l'estat d'alarma, una decisió que es prendrà durant la comissió de seguiment tripartida que es reunirà els dimecres de la segona setmana de cada mes.

La norma en la qual quedarà fixat aquest acord s'aprovarà previsiblement en el Consell de Ministres del proper dimarts i diferenciarà entre l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) por força major total i parcial.

La força major total, per a les empreses que encara no puguin reiniciar l'activitat, implicarà mantenir l'exoneració del 100% de les cotitzacions per a aquelles de menys de 50 treballadors i el 75% per a la resta. La força major parcial suposarà exempcions que van del 30 al 85% en funció de les circumstàncies. En aquests casos primarà sempre la reducció de jornada sobre el manteniment de la suspensió.

descomptes

Les empreses que reprenguin l'activitat amb reduccions de jornada podran descomptar-se el 85% de les quotes del mes de maig i el 70% de les de juny en el cas que tinguin menys de 50 treballadors; i el 60% de les de maig i el 45% de les de juny si superen aquesta xifra de treballadors.

Les empreses que obrin però mantinguin treballadors en suspens podran descomptar-se el 60% de les quotes de maig i el 45% de les de juny si tenen menys de 50 treballadors; i el 45% de maig i el 30% de juny si en tenen més.

Les ajudes quedaran subjectes al compromís de mantenir l'ocupació durant el període de sis mesos des de la data de represa de l'activitat, encara que sigui de forma parcial o només afecti a part de la plantilla. S'entendrà que el compromís s'ha incomplert si s'acomiada a qualsevol treballador afectat per ERTO, excepte si és procedent.