La Generalitat va acollir ahir una reunió extraordinària del consell executiu per abordar la crisi.
La crisi del coronavirus

Nova línia de crèdit per millorar la liquiditat empresarial

13.03.2020 | 04:00

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que el Govern pren "un primer paquet" de mesures d'àmbit econòmic per l'efecte del coronavirus. L'Executiu va explicar que pren aquestes altres mesures "per ajudar les empreses i treballadors en el perjudici que tenen i tindran per la frenada de l'activitat econòmica". Quim Torra va detallar com a primera mesura l'obertura "d'una línia de crèdit de 1.000 milions d'euros per millorar la liquiditat de les empreses", que es formalitzarà a través d'entitats financeres amb l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) o d'Avalis de Catalunya. El Govern, mitjançant l'ICF i Avalis, assumirà el 75% del risc creditici de cada operació, i les entitats financeres el 25% restant.

Aquest finançament, destinat a pimes, ha d'estar vinculat a noves necessitats de liquiditat i al manteniment de llocs de treball. La voluntat, segons va expliar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, és que "en cas que hi hagi una reducció de l'activitat productiva, les empreses disposin de la liquiditat suficient per tenir capacitat de resistència, amb l'objectiu de mantenir llocs de treball".

Els avals de l'ICF aniran d'1 a 2,5 milions, mentre que els d'Avalis oscil·laran entre 100.000 euros i 1 milió. El termini per retornar els préstecs serà de 4 anys, incloent-hi un any de carència. S'estima que aquestes mesures de liquiditat podran beneficiar un col·lectiu aproximat d'unes 4.000 empreses. Es fixa una moratòria fins al setembre en el pagament de l'impost sobre les estades en establiments turístics.