Doble pujada d'impostos a Catalunya
Apunt econòmic

Doble pujada d'impostos a Catalunya

07.01.2020 | 04:00

Sembla que s'acosta una dobla pujada d'impostos a Catalunya per partida doble: per part del govern estatal i autonòmic.

D'una banda, l'acord que ha signat aquesta setmana el possible govern de coalició que pot sortir la setmana vinent a l'estat espanyol preveu incrementar a l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En concret l'augment consistiria en pujar dos punts percentuals els tipus impositius sobre la base general pels contribuents que tinguin rendes superiors a 130.000 euros y quatre punts pels qui tinguin més de 300.000 euros. A més a més, el tipus estatal sobre les rendes de capital es preveu que s'incrementin en un quatre per cent més per les rendes superiors a 140.000 euros.

D'una altra banda, el Govern català ha signat un acord per apujar a la part autonòmica de l'IRPF dos punts percentuals més als contribuents que tinguin una renda superior als 90.000 euros i un u per cent més del que fins ara pagaven en el tram que va dels 120.000 a 175.000 euros.

D'entre altres mesures acordades pel Govern català també es preveu un augment de tarifes sobre la taxa turística. I és que és molt més senzill seguir escanyant una miqueta més als que paguem impostos, que no pas anar darrera dels que no paguen al fisc absolutament res. I és que a Catalunya encara hi ha molta economia submergida que no tributa. Com a mostra un botó: les pernoctacions a la ciutat de Barcelona, on es compten per milions de forma anual. Tant complicat és esbrinar on són? Si molts pisos turístics il·legals estan publicitats a portals d'Internet per tots coneguts! Però clar, sempre és més senzill obligar al que paga que ho faci una miqueta més, que no pas treballar per aconseguir que el que no paga, pagui.

Aquestes mesures l'únic que aconseguiran és desincentivar encara més l'esforç individual d'alguns que deixaran de seguir sent tant productius perquè no els hi sortirà a compte ser-ho. Mentrestant, els que no paguen perquè viuen immersos en l'economia submergida podran fins i tot rebre subsidis perquè, com que no declaren el que guanyen, cal que se'ls ajudi.

*

jtorres@urbegrup.com