Edinne, amb el combinat de jugadores marroquines que va posar en marxa l'any 2018.

Visibilitzant futbolistes marroquins

09.02.2021 | 21:11

Practicar la integració social a través de l'esport és una iniciativa recorrent que no sempre acaba materialitzant-se en una realitat tangible. Sí que ho ha fet en el cas de l'entrenador terrassenc Charaf Edinne, que fa anys es va adonar que calia integrar les noies i els nois d'ascendència marroquina que viuen a Terrassa i rodalia, procurar que tinguessin un club on jugar i, en últim terme, promocionar els millors per a les diferents categories de les seleccions marroquines.

L'any 2018, Charaf Edinne ja va posar en marxa el projecte "Estrellas Zohor", que compta amb mig centenar de noies futbolistes. Consisteix a fer aflorar el talent femení per a la Federació marroquina de futbol, amb la qual col·labora des de fa temps. Diverses noies van poder entrenar i fins i tot en algun cas arribar a debutar amb la selecció absoluta del país nord-africà. Ara, Charaf, incansable com sempre en la seva doble vessant, esportiva i social, ha decidit fer el mateix amb els futbolistes masculins a través d'un equip que sigui una mena de preselecció marroquina a Catalunya.

Desmuntant els tòpics
"A Terrassa, la paraula marroquí és percebuda per molts com a sinònim de baralla o robatori. Molta gent no sap la gran quantitat d'iniciatives que estem duent a terme des de la comunitat marroquina. Després del projecte amb les noies, l'any passat vam crear un equip juvenil i un altre sénior. Això ens permetia fer un seguiment dels nois i oferir-los algun club on jugar. Després va arribar la pandèmia i tot va quedar aturat. Ara volem reactivar-ho", assenyala Edinne, que convida a tots aquells nois marroquins de qualsevol edat a apropar-se al projecte i a formar-ne part.

La seva intenció és crear una mena de preselecció de futbolistes marroquins (ja en té una vintena en cartera) que en el seu moment tinguin la possibilitat de defensar la samarreta de la selecció del seu país. "Volem donar a aquests jugadors, joves i no tan joves, el reconeixement que es mereixen". I per això ha creat un equip que es reuneix quan pot per tal de compartir experiències i veure quina és la seva evolució. De la mateixa manera que fan les noies de les "Estrellas Zohor", Edinne vol que el nou equip masculí disputi partits amistosos i prengui part en tornejos. "El futbol és la millor forma d'arraconar qualsevol mena de diferència, ja que tots perseguim la mateixa passió. El nostre objectiu és que ningú no se senti exclòs en cap dels àmbits de la vida. I en aquest sentit, el futbol és una eina molt útil", argumenta.

Reunió amb el cònsol
Charaf Edinne s'ha reunit fins i tot amb Abdellah Bidoud, el cònsol general del Regne de Marroc a Barcelona i li ha exposat el seu projecte, que ha estat molt ben escollit a tots els nivells. Edinne i els seus col·laboradors han començat ja fins i tot a treballar en un projecte de model de samarreta per al nou equip.

Entre els 26 futbolistes de l'equip hi ha joves terrassencs de diferents edats, molts dels quals juguen a diferents clubs de la ciutat, però també nois de Cornellà, Sant Andreu de la Barca, Barcelona i Girona, entre altres poblacions catalanes. "El primer que volem és que siguin educats i tinguin un bon comportament. Els que més destaquin hauran d'escollir entre jugar amb la selecció espanyola o la marroquina".

Charaf, que fa ja més de dues dècades que viu a la ciutat de Terrassa, aprofita els molts contactes que li han donat tota una dècada de treball a clubs com el Terrassa FC per tal de vehicular aquest projecte, que si gins ara era només femení, ara s'adreça també als nois.