Una de les usuàries de la piscina del CAR de Sant Cugat, ja en funcionament des del dilluns.
La crisi del coronavirus

Tornar-se a sentir esportista

21.05.2020 | 21:30

L'obertura del Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat aquesta setmana ha permès esportistes terrassencs d'elit començar a entrenar-se en un marc adequat després de dos mesos de confinament en què no han pogut desenvolupar la seva preparació habitual. En concret, nedadors i waterpolistes han estat els primers a incorporar-se a la feina en el centre esportiu. De forma progressiva el ventall de practicants s'anirà ampliant.

"Mai m'hauria pensat que tindria tantes ganes de tornar a entrenar", explica la jugadora de waterpolo del CN Terrassa Bea Ortiz, una de les internacionals que des d'aquesta setmana entrena a les instal·lacions del CAR. El grup de waterpolistes és el més ampli amb relació als esportistes que han començat a entrenar al CAR de Sant Cugat. Pel que respecta al CN Terrassa, quatre internacionals de la selecció femenina i tres jugadors en l'apartat masculí van iniciar els entrenaments aquest dilluns: Paula Leitón, Sandra Domene, Bea Ortiz i Pili Peña, pel que respecta al conjunt femení; i Bernat Sanahuja, Alberto Barroso i Agustí Pericas pel que fa a l'equip masculí. A més, el dimecres les jugadores Martina Cardona i Noèlia Cuenda van començar a entrenar amb la Federació Catalana a la Residència Blume.

desig d'aigua
"És una situació una mica estranya. Pots estar amb les companyes, encara que no les pots abraçar i tenir una proximitat amb elles", diu Bea Ortiz. "Però tornar a entrenar a l'aigua et dóna un plus de motivació que és molt important en aquests moments. Era necessari per començar a veure una millora en la situació que ens ha tocat viure."

Malgrat la tornada al CAR, els entrenaments encara són limitats per les mesures de seguretat sanitària que s'apliquen. En aquest sentit, les seleccions de waterpolo limiten els entrenaments a sessions de natació, dividits en dos grups. A més, uns dies a la setmana es fa treball en sec i també sessions al gimnàs. "Abans, jo vaig entrenar dos dies a la platja. Però no és el mateix", explica la jugadora rubinenca del CN Terrassa.

Fins ara, els jugadors i les jugadores locals de waterpolo només havien pogut seguir una rutina de feina marcada pels respectius responsables tècnics, un programa mancat d'un element essencial com és l'aigua en els seus casos. Només el jugador madrileny Alberto Barroso, que es va confinar a Tenerife a casa dels pares de la seva dona, va poder treballar en la piscina familiar de l'habitatge.

Quant a l'equip de natació, aquesta setmana també ha començat a entrenar al CAR l'extremeny del CN Terrassa Miguel Durán, membre de la selecció espanyola. Durán ha passat el confinament a Almendralejo, on en alguna oportunitat va poder entrenar en un embassament. A més, la mallorquina del club egarenc Melani Costa també ha començat a entrenar en piscina, en el seu cas a Mallorca.

La major part dels components del primer equip de natació del CN Terrassa resten a l'espera de l'obertura de piscines per iniciar el treball en aigua. Alguns, com Albert Puig, han fet sessions al mar, un exemple que segurament s'estendrà a altres nedadors i nedadores. El principal inconvenient al respecte és la temperatura freda de l'aigua, uns 17 graus, que obliga a la utilització de banyadors de neoprè.

En el mar

També ha entrenat al mar durant aquests darrers dies la nedadora paralímpica terrassenca Sarai Gascón. Malgrat que ha mantingut una rutina de treball més que notable, aquesta ha estat lluny del seu element natural d'entrenament. "Quan es va obrir la possibilitat de sortir als esportistes d'alt nivell no m'ho vaig pensar. Vaig comprar-me un neoprè i a nedar. El mar no ens ha permès nedar cada dia, a causa dels corrents, les onades i el mal temps, però sí que hem pogut anar la meitat de dies." Gascón té previst començar a entrenar dilluns vinent en el CAR de Sant Cugat si les proves mèdiques que li han fet donen un resultat positiu.

Un altre terrassenc que el dilluns començarà a treballar en el CAR és el tècnic Ramon Mampel, responsable de la preparació de l'equip paralímpic espanyol de tenis taula. Després de passar de forma favorable els test del coronavirus, el pla de treball ja començarà a aplicar-se la pròxima setmana.

El CAR de Sant Cugat ha estat tancat per espai de dos mesos. Aquesta setmana ha reobert les seves portes per un col·lectiu de 100 esportistes de primer nivell, un 30 per cent de la capacitat del centre. La incorporació dels mateixos està sent progressiva. Tots han passat el reconeixement mèdic preceptiu. Les mesures sanitàries garanteixen el normal desenvolupament de l'activitat. Als esportistes se'ls pren la temperatura, s'hi han establert torns d'entrenament i s'han de seguir totes les mesures higièniques obligatòries. No està oberta ni la residència ni el servei de menjador.