L'actriu Àngels Poch va treballar amb nombrosos directors, com Ollé, Belbel i Broggi.

Òmnium crea el primer Premi de text teatral Àngels Poch

12.02.2021 | 21:37

A la convocatòria per aquest any 2021 dels premis literaris de la Nit del Misteri d'Òmnium Cultural a Terrassa hi ha una novetat i és que s'incorpora el Premi de Teatre Àngels Poch en homenatge a la reconeguda actriu egarenca que, malauradament, va morir el març de 2015. L'organització considera que aquest guardó a textos dramàtic, a més, es resol la mancança històrica que hi havia a la ciutat que, des de sempre, ha estat un dels motors teatrals del país amb teatre professional i amateur i amb una bona xarxa d'equipaments.

El premi està destinat al millor text teatral, de temàtica lliure, però limitat a una extensió màxima de 70 fulls. Ha de ser una obra de teatre original, inèdita i no representada i que no s'hagi presentat a cap premi pendent de resolució. L'admissió d'originals es clourà el 30 d'abril a les 19 hores.

La nova convocatòria ja compta amb 18 obres presentades, un nombre que constata que ha estat ben rebuda pels escriptors. El premi està dotat amb 1.600 euros i l'autoedició de 100 exemplars de l'obra. El més interessant, però és que es representarà i que per tant donarà visibilitat a peces inèdites i fins i tot a nous dramaturgs.

Anna Carol, presidenta d'Òmnium Cultural, es va expressar molt il·lusionada. "És una iniciativa que posem en marxa en record a l'actriu terrassenca i, a la vegada, cobrim un buit que hi havia. Àngels Poch és un referent de l'escena i forma part del teixit teatral de la ciutat, especialment els primers anys amb El Globus i el Centre Dramàtic del Vallès. També hi ha moltes entitats que fan teatre amateur i moltes escoles que fan formació, entre aquestes l'institut del Teatre. Però en canvi no hi havia cap premi d'escriptura teatral i ara hi serà".

El jurat d'aquest guardó estarà constituït per Eloi Falguera, president; Rosa Aguado, Jaume Aulet, Rosa Ponsarnau, Agustí Humet i Xavier Ordeix, aquest últim com a secretari. El nou premi, molt ben rebut per la família d'Àngels Poch, se suma al ric palmarès que ja té la Nit del Misteri que, habitualment, se celebra cap a finals de juny a la Nova Jazz Cava de Terrassa i que vol coincidir amb el temps amb el solstici d'estiu.

El palmarès consolidat
El premi principal del certamen és el de novel·la Ferran Canyameres, en homenatge a l'il·lustre escriptor terrassenc i és el premi d'intriga més antic del país del seu gènere i amb la dotació més alta, malgrat haver-ha hagut de rebaixar els últims anys.

Després, a partir del 1990, se li suma el Premi de narracions curtes Ferran Canyameres i actualment inclou també els premis Maria Rovira i Montserrat Oller, destinats a alumnes de primària, secundària i postobligatori, i el Premi de poesia Enric Gall. Tots els premis estan relacionats amb el gènere policíac, d'intriga o misteri, menys el de poesia Enric Gall que promou els valors ciutadans.