La cantant terrassenca Gemma Humet, que acaba de publicar el seu tercer disc, "Màtria".

"L' orquestra és com un vestit nou per a les meves cançons"

18.12.2020 | 20:52

Les meves cançons, quan m'acompanya l'orquestra, són totalment reconeixibles, i no deixa mai de ser un concert de Gemma Humet, però tenen un altre vestit, un vestit nou que fa que agafin més altura", explica a aquest diari la cantant egarenca, arran del concert que farà demà amb Terrassa 48 a l'Auditori Municipal. Aleix Puig, membre de l'orquestra, ha estat l'autor dels arranjaments d'aquesta selecció de temes dels dos primers discos de Gemma Humet, que ja es van poder sentir al concert que la cantant i la formació de cambra van oferir el passat juliol a la Seu d'Ègara.

L' experiència fou tan satisfactòria que les dues parts van decidir fer un segon (i ara per ara, darrer) concert poc abans de Nadal. Una col·laboració sorgida d'una proposta de l'orquestra inicialment per l'estiu de l'any passat, "però aleshores estava embarassada, i no va poder ser. M'ho van tornar a proposar per l'estiu següent, i òbviament em va fer molta il·lusió. Això que una orquestra faci expressament uns arranjaments per a les teves cançons és un luxe i un privilegi, i no vaig dubtar en acceptar".

Acostumada a interpretar aquestes cançons en format acústic, amb una petita formació o ella sola acompanyant-se al piano, fer-ho amb una orquestra de cambra (tretze o quatorze instrumentistes) al darrera "és tota una altra història. L'orquestra els hi dona més relleu, un altre teixit sonor. Cal dir que l'Aleix Puig ha fet uns arranjaments molt respectuosos amb les cançons tal com són, sense anar-se'n cap a altres territoris. En el concert sóc jo amb l'orquestra. Aquesta evidentment té el seu protagonisme, però no hi ha cap part que faci ella sola. No deixa de ser un concert de Gemma Humet, amb les cançons del meu repertori, però vestides d'una altra manera, que també m'agrada".

Una simbiosi aconseguida
Això no obstant, els assaigs i preparatius de "Gemma Humet i l'orquestra de cambra Terrassa 48" no han deixat de tenir la seva complexitat. Senzillament perquè la cantant no estava acostumada a tocar amb una orquestra, i per Terrassa 48 també era una cosa nova això d'acompanyar una cantant. "El seu estil està molt allunyat del meu, es clar, però de seguida ens vam sentir còmodes muntant el repertori. Ha estat bonic veure com s'anava creant una simbiosi entre els músics de l'orquestra i jo, i tots superàvem les dificultats i ells s'acabaven fent seves les meves cançons, i jo la seva manera de treballar. Quan això s'aconsegueix, és molt 'xulo'".

Més enllà d'aquest concert de demà, no hi ha ara mateix cap data o idea per donar continuïtat a la col·laboració entre Gemma Humet i Terrassa 48. "M' agradaria fer algun concert més, si surt." I tot un disc amb orquestra? "Ara no, perquè acaba de sortir el meu disc nou, i estic capbussada en tot el que això implica. Però sí que veig que el format de cantant amb orquestra és molt guai i no descarto gens, en el futur, un projecte amb cara i ulls en aquest sentit. Potser no un disc sencer, però la idea de cançons pensades per ser enregistrades i tocades amb orquestra em fa il·lusió".

"Màtria" electrònica
Gemma Humet va publicar, el passat 30 d'octubre, el seu tercer disc, "Màtria". La pandèmia ha fet estralls en el sector de la música, però la cantant terrassenca reconeix que "encara he tingut força sort. He hagut d'anul·lar concerts, per descomptat, però a l'estiu, vaig treballar prou. Aquests dos darrers mesos de l'any ja els tenia destinats a la promoció del disc, per començar el gener amb els concerts. Ara per ara es poden fer concerts, i encreuo els dits per tal que continuem així. Però amb la Covid, qualsevol músic és conscient que pot tenir tota una gira o una sèrie de concerts planificada, i que dues setmanes després tot se'n vagi a norris".

Neboda del cantant Joan Baptista Humet, una cançó del qual, "Solitud" (censurada pel franquisme), ha inclòs en aquest disc nou, Gemma Humet (Terrassa, 1988) va ser membre del grup Thalassa i ha col·laborat amb els guitarristes Toti Soler i Toni Xuclà. Amb un altre guitarrista, Pau Figueres, va començar a donar forma al repertori amb què va iniciar la seva carrera en solitari, i que va enregistrar al seu primer disc, "Si canto enrera" (2015). Un treball perllongat a "Encara" (2017), i que, en aquest recent "Màtria" juga per primera vegada amb una sonoritat electrònica.

Les dades

Concert: Gemma Humet i l'orquestra de cambra Terrassa 48

Lloc: Auditori Municipal

Data: Diumenge, sis de la tarda

Preu: 9 euros