Fotograma de "Volver a empezar" ("Herself"), de Phyllida Lloyd.

Molta i bona oferta cinematogràfica

04.12.2020 | 19:56

Aquesta setmana arriben set novetats a la cartellera, algunes d'elles força atractives, a les quals hem de sumar l'estrena del documental "Overseas" dimecres que ve. A més, Cinesa ofereix un mini-cicle de pel·lícules de Harry Potter.

"Volver a empezar" ("Herself"), de Phyllida Lloyd, és una història de solidaritat que ha guanyat el premi de Drets Humans del festival de Dublín, entre d'altres guardons. La directora, coneguda per títols com "Mamma mia!", tracta aquí un tema més proper als dels films de Ken Loach, pel seu component social. És la història d'una dona que fuig d'un marit maltractador i intenta refer la seva vida. Comptarà amb la col·laboració de diverses persones que l'ajuden desinteressadament. Amb tot, el guió defuig el "conte de fades" i té moments molt durs i pessimistes. Clare Dunne encapçala un repartiment de professionals desconeguts però excel·lents. (Catalunya, VOSE i doblada).

"La vampira de Barcelona", de Lluís Danés, guanyadora del Premi del Públic a Sitges, parteix de la història real de "la vampira del Raval" -una dona boja que va ser executada ara fa poc més d'un segle, després de ser acusada de segrestar i matar diversos infants- per explicar la investigació d'un periodista convençut de que era innocent i que la van utilitzar com a cap de turc per tapar una xarxa de pederàstia. La pel·lícula, a més del seu interès com a thriller, destaca perquè està molt treballada visualment (decorats, fotografia, us del color). Els protagonistes són Roger Casamajor, Nora Navas, Pablo Derqui, Sergi López, Bruna Cusí, Francesc Orella, Núria Prims, Mario Gas, Francesca Piñón, Albert Pla i el Mag Lari. El vestuari és de la terrassenca Mercè Paloma. (Cinesa, versió original en català).

Amor i ciència
"Madame Curie" ("Radiactive"), de Marjane Satrapi, adapta un còmic per a adults de Lauren Redniss que explica la vida de la científica Marya Sklodowska, més coneguda com Madame Curie, que va guanyar dos premis Nobel pels seus estudis sobre la radioactivitat. Alhora, el film reflexiona sobre els pros (radiografies, tractaments contra el càncer) i els contres (bombes atòmiques) del seu descobriment. Rosamund Pîke i Sam Riley broden els personatges del matrimoni Curie en una pel·lícula interessant, intel·ligent i ben dirigida. (Cinesa).

"En guerra con mi abuelo", de Tim Hill, en canvi, és una bestiesa com una casa però es deixa veure gràcies al seu repartiment de luxe, amb Robert de Niro, Uma Thurman, Christopher Walken, Jane Seymour i el nen Oakes Fegley (el de "Wonderstruck"), que no té res a envejar als seus famosos companys. És una comèdia familiar que basa l'humor en el comportament estúpid i immadur dels personatges i en el fàcil recurs dels cops i les caigudes. El què més crida l'atenció és que no només no es matin sinó que ni tan sols no es facin cap rascada i això que hi ha un moment que un dels personatges cau de la teulada. (Cinesa).

"El verano que vivimos", de Carlos Sedes, que ha treballat en sèries com "Fariña", "Velvet", "Gran Reserva" i "Las chicas del cable", és un drama romàntic explicat en dos temps, ben dirigit, musicat i fotografiat però amb un guió fluix que corre el risc de fer riure involuntàriament. Blanca Suárez, Javier Rey, Pablo Molinero, Carlos Cuevas, Guiomar Puerta i la resta del repartiment fan el què poden amb uns personatges i uns diàlegs menys treballats del què caldria. (Cinesa).

Estafes en família
"Como sobrevivir en un mundo material", ("Kajillionaire") de Miranda July, que ha guanyat el Premi del Públic del festival L'Etrange, de París, és la història d'un matrimoni d'estafadors que prepara la seva filla per continuar el "negoci" familiar, amb un guió (de la pròpia directora) una mica excèntric i bons personatges i actors. Evan Rachel Wood, Debra Winger, Richard Jenkins i Gina Rodríguez protagonitzen aquesta història produïda per Brad Pitt. (Cinesa).

"El genet del drac"/ "El jinete del dragón", de Tomer Eshed, és una producció alemanya de dibuixos animats, adreçada al públic infantil, que adapta el llibre de Cornelia Funke "El cavaller del drac". És la història d'un nen orfe que ajuda uns dracs a arribar a un refugi amagat a l'Himàlaia. (Cinesa, en català i castellà).

"Overseas", de Sung-A Yoon, és un documental premiadíssim sobre el tema de la immigració, centrat en unes dones filipines que se'n van a l'estranger a treballar i són víctimes de l'explotació. Entre d'altres, ha guanyat un premi d'Amnistia Internacional. La projecció forma part del cicle El Documental del Mes. (Catalunya, només dimecres tarda, VOSC).

Les aventures de Harry Potter, l'aprenent de mag creat per J. K. Rowling i interpretat per Daniel Radcliffe, tornen a la cartellera. Avui es projecta "Harry Potter y la cámara secreta" de Chris Columbus, demà "Harry Potter y el prisionero de Azkabán" d'Alfonso Cuarón, dilluns serà el torn de "Harry Potter y el cáliz de fuego" de Mike Newell, dimarts es podrà veure "Harry Potter y la orden del Fénix" i divendres que ve "Harry Potter y el misterio del príncipe", les dues de David Yates. (Cinesa).

Continuen en cartell: "Sentimental" (Catalunya i Cinesa), "Érase una vez" (Cinesa), "Los papeles de Aspern" (Cinesa), "Las brujas" (Cinesa), "Ni de coña" (Cinesa) i "Trolls 2: gira mundial" (Cinesa).