Les components de la banda terrassenca de punk rock Les Buch, durant la final del Sona9.

Les Buch queden segones en la final del Sona9

19.11.2020 | 20:37

La banda femenina (i feminista) terrassenca de punk rock Les Buch va quedar en segona posició (premi Joventut) en la final de la 20a edició del concurs de nous valors musicals Sona9, que es va fer dimecres sense públic i en streaming a la sala La Mirona de la població de Salt, al Gironès. El primer premi va correspondre al grup de Manacor Reïna, mentre que la tercera plaça (premi Èxit) va ser per a Lles, el nom artístic del jove de Collbató Lluís Arruga. El premi Joventut que s'endú la banda egarenca consisteix en l'enregistrament a Bucbonera Studios i edició digital d'un senzill amb dues cançons, la gravació d'un videoclip, material musical i una minigira en diferents festivals i mostres musicals de Catalunya. De fet, el Sona9 està dirigit a grups o artistes sense contracte discogràfic o de management.

Les Buch es va crear el 2017 com a trio de punk rock format per la guitarrista i cantant Marina Comelles, la baixista Núria Tort i la bateria Anna López. Després es va incorporar Marisa Torrent (guitarra).

El quartet constitueix una banda contundent, reivindicativa i feminista amb l'objectiu d'expressar tot allò que les preocupa o molesta d'una forma plana i sense gaire re-

tòrica ni complicacions. Juntes han participat en diferents projectes musicals. El setembre del 2019 van treure l'EP Ens estan matant (autoeditat), que les ha permès donar-se a conèixer i on es veu l'evolució del grup en referència als seus inicis. Aquest EP compta amb sis cançons que tracten temes diferents, amb estils diferents, però sempre dins del punk. Les Buch tenen un lema: venim a passar-ho bé, i a fer que vosaltres us ho passeu encara millor!

Les components del quartet egarenc se senten clarament influenciades pel punk rock nord-americà de bandes com NOFX, The Offspring o Bad Religion.

Les Buch es declaren feministes i lliures, cosa que queda reflectida a les seves lletres, contundents i amb missatge. La Núria, l'Anna, la Marina i la Marisa comparteixen l'amor pel punk, però d'estils prou diferents per poder agafar elements de cada un i crear el seu estil propi.

Concerts
La banda va debutar a la Nova Jazz Cava el 2018, compartint escenari amb Wilders i The Sappy's. A aquest el van seguir d'altres concerts a Terrassa i Barcelona, destacant els de la Festa Major Alternativa de Terrassa i de Vallcarca. Es pot seguir a Les Buch a la seva pàgina de facebook i al seu canal de youtube, tot i que també es pot trobar a les seves integrants repartides per instagram, twitter i facebook.

Del grup guanyador, Reïna, el jurat va destacar-ne les cançons vibrants i la melòdica veu de la seva cantant, Carme Vives. Aquest guardó els suposarà l'enregistrament d'un EP i d'un videoclip, material musical i una minigira de cinc concerts en festivals musicals com l'Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, el BAM - La Mercè i les Festes de Santa Tecla, entre altres premis.

El ter classificat, Lles, s'endú material musical valorat en 600 euros i la participació en una minigira en diferents festivals i mostres musicals.

El premi per Votació Popular Verkami, dirigit al grup amb més vots del públic durant la fase preliminar del Sona9, se'l va endur la formació Efímer, i consta de mil euros en material musical.

Per últim, el premi Cases de la Música -s'otorga al grup amb més projecció de futur segons els professionals de les mateixes Cases de la Música- se'l va endur el raper gironí Pol Bordas i consisteix en un programa que inclou assessorament, seguiment de la seva carrera i ajut a la creació.