Antoni Comellas, a la seva exposició "Núvols de Terrassa estant", al Centre Excursionista.

Antoni Comellas ens puja a tots els núvols que visiten Terrassa

14.10.2020 | 19:52

Antoni Comellas i Garcia, naturalista, també fotògraf i escriptor, i un d'aquests savis de taranna discret i erudició immensa en les coses del medi ambient de Terrassa amb què compta la ciutat, va presentar fa quatre anys una exposició que descobria la bellesa de les "males herbes" que creixen al Pla del Bonaire. Ara, també al Centre Excursionista, Comellas exposa fotografies d'un altre element de la natura local que, tan acostumats estem a veure'l, que, la majoria, no n'apreciem la gràcia ni en coneixem la varietat i els tipus: els núvols terrassencs.

També des del Pla del Bonaire, aquesta vegada el barri, des d'un tretzè pis, ha fet gairebé totes les 54 fotografies dels 54 núvols que es poden veure a Terrassa i, ara, al Centre Excursionista. Abans de posar-s'hi, va estudiar l' "Atles de Núvols", de l'Observatori Fabra, per poder identificar bé tots els tipus.

Un autèntic catàleg
El resultat és un autèntic catàleg (el primer, possiblement) dels diferents núvols que es poden veure a Terrassa. Fetes al llarg dels anys 2019 i 2019, les fotografies "no tenen cap mena de manipulació. No he tocat res. Cada fotografia porta l'any, la data i l'hora en què està feta, i el 'nom i cognom' (per exemple, cibrus fibratus) del núvol", explica Comellas. La composició de les imatges li ha estat definida per les mateixes característiques i la diversitat de cada tipus. Tot i això, a vegades el núvol ha estat plasmat amb la posta de sol, la lluna o, un parell, amb l'arc de sant Martí.

Comellas ens parla dels seus núvols favorits, i també que a Terrassa es veu molt poc el cumulonimbus, "que puja a una alçada de quatre o cinc quilòmetres, i acaba amb llamps i trons. Aquí les pluges ens arriben per les borrasques".

Antoni Comellas i Garcia (Terrassa, 1949) és autor del llibre "La naturalesa. Altres documents i relats breus", fascinant volum de més de tres-centes pàgines amb tots els treballs, i tota la saviesa, acumulats durant trenta anys d'observació i estudis del medi natural egarenc.

Les dades
Exposició: "Núvols de Terrassa estant"
Autor: Antoni Comellas
Lloc: CET (c/ Sant Llorenç, 10)
Dates: Fins al 30 d'octubre