La Filmoteca estrena de "Marwa, petita i valenta".

Un documental sobre nens refugiats, a la Filmoteca

13.10.2020 | 20:18

Aquesta tarda, a partir de les vuit, el cinema Catalunya oferirà una nova sessió de Filmoteca, amb l'estrena de "Marwa, petita i valenta" ("Tiny Souls", 2019), un documental que va rebre el premi de drets humans del Dokufest de Kosovo de l'any passat. És una co-producció entre Jordània, Qatar, França i Líban, dirigida per Dina Naser. La projecció serà en versió original subtitulada en català i forma part del cicle El Documental del Mes de Docs Barcelona.

La pel·lícula explora les repercussions psicològiques de les guerres i l'exili en els infants, a través de la història de la Marwa, que el 2012 va haver de fugir de Síria amb la seva família i va acabar instal·lada al camp de refugiats de Zaatari, a Jordània. Es dóna la circumstància que la família de la directora es va haver d'exiliar de Palestina quan ella tenia la mateixa edat que la Marwa.

Història dura
Dina Naser va filmar la Marwa i la vida quotidiana al camp entre 2012 i 2016, explicant els fets des del punt de vista en principi innocent de la nena i documentant el seu pas de la infantesa a l'adolescència, amb el consegüent descobriment de realitats més complexes.

La història és dura i, encara que el vitalisme de la protagonista aporta esperança, la directora no ho edulcora ni tampoc cau en el sentimentalisme.

Dina Naser debuta com a directora de llargmetratges amb aquest documental, que ha obtingut crítiques molt bones en tots els certàmens internacionals de cinema als quals ha estat convidat. A més, Naser ha dirigit curts com "Un minut", que ahir es va poder veure en el festival Palestina amb ulls de dona, ha treballat a la televisió i ha col·laborat amb directors coneguts com l'alemany d'origen turc Fatih Akin, entre d'altres.