La primera funció, ahir, de "Vincdesdevenir", espectacle del coreògraf Quim Bigas, "un passeig per un laberint sense centre".

El TNT presenta sis espectacles nous i un total de 25 funcions el cap de setmana

09.10.2020 | 20:58

La ciutat és, aquest cap de setmana, la capital del teatre de nous formats i de la creació escènica contemporània. La pandèmia de la Covid-19 no ha impedit la celebració del Festival Terrassa Noves Tendències (TNT), que ahir al matí endegava màquines al Teatre Principal amb una trobada que va reunir uns vuitanta professionals d'aquest territori sempre transfronterer entre diverses disciplines artístiques. A partir de mitja tarda, van començar les funcions, dotze en total, firmades per les companyies, col·lectius o artistes Orquestina de Pigmeos, Juana Dolores, Verónica Navas, Serrucho, Ça Marche, Quim Bigas, José y sus Hermanas, Xavi Bobés, Edurne Rubio i El Corralito (col·lectiu local que presenta obres i performances diverses al seu local del carrer Sant Leopold). Gairebé totes, amb les entrades exhaurides, segons va informar al vespre l'organització.

De molts dels espectacles presentats hi ha programades més funcions, avui i/o demà. Però aquests dos dies també se'n poden veure d'altres. Podem destacar "El sol va per dins", un dels dos espectacles gratuït del cap de setmana, de la companyia Nyamnyam, avui, a la una del migdia al Cinema Catalunya, i a les vuit del vespre al poliesportiu Vilardell. És un projecte de creació comunitària (un tema molt present al TNT 2020), basat en els dies que Nyamnyam van passar, a l'agost, amb l'esplai Tremola, als barris de Montserrat, Torre-Sana i Vilardell. L'excusa era fer una pel·lícula i veure-la projectada al Catalunya. Una pel·lícula "que deixa respirar l'aire d'un espai i un temps de convivència", i un projecte en què "l'excursió per baixar juntes al centre el dia de l'estrena han de ser vistos com a part de la proposta. Part de l'art, i del que li dóna valor".

També avui, a les 4.30 de la tarda, Nuria Guiu (artista catalana de renom internacional) fa "Spiritual boyfriends" a Amics de les Arts. A partir de la pràctica del yoga a Occident, Guiu desenvolupa una reflexió sobre el cos, l'eròtica i el poder.

Visions de la realitat
Al Teatre Alegria, a les 7.30, el col·lectiu Atresbandes i el duo format per Betrand Lesca i Nasi Voutas diuen que "It don't worry me". Un treball escènic sobre els mecanismes de l'ofensa, amb el rerefons polític de la "llei mordassa". La darrera funció d'avui, a les 9.30 de la nit, al Teatre Principal, serà "Teatro Amazonas". En aquest espectacle, el vídeoartista Txalo Toloza i la coreògrafa Laida Azkona tracten la història de dos mega-equipaments existents a la ciutat brasilera de Manaus: un immens teatre d'òpera del segle XIX i l'estadi de futbol construit amb motiu del Mundial 2014.

Demà hi ha programades un total de vuit funcions, a partir de les onze del matí. Les dues darreres, d'espectacles nous, que només seran representats una vegada. A les dotze del migdia, al Teatre Alegria, l'única proposta per a tots els públics d'aquest TNT: "Lo pequeño", de Cris Blanco, Guillem Mont de Palol i Jorge Dutor. El festival es tancarà a la 1.30 de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament (pati interior, accés pel passatge de Tete Montoliu) amb l'altre espectacle gratuït: "Qui canta els seus mals espanta", de Poderío Vital. També de participació col·lectiva, amb "un cor format per les veïnes i veïns de Terrassa que s'animen a cantar i a espantar".