Des de l'esquerra, Aida Lleyda, Isolda Sucarrats, Carla Forn i Maria Dern, parlant als assistents.

Les Minyones reivindiquen els seus quaranta anys d'història

17.07.2020 | 20:32

Reivindicar i fer visible el paper de la dona a la societat és una responsabilitat cada vegada més estesa. Aquesta és precisament la intenció de la part femenina de la colla Minyons de Terrassa. Les Minyones celebraran en els mesos vinents els actes commemoratius del seu quarantè aniversari. La llegendària colla es va crear a finals de 1980 i va estar activa durant les temporades 1981 i 1982 abans d'integrar-se plenament dins de Minyons.

Des de fa quaranta anys fins ara, la situació de la dona en l'univers casteller ha canviat força, tot i que hi ha encara alguns terrenys per explorar i força demandes a fer. En aquest sentit, el pati del local de Minyons de Terrassa va acollir dijous al vespre la festa de presentació dels actes del 40 aniversari de les Minyones. Maria Dern va conduir un acte en el qual va estar acompanyada per Carla Forn, Isolda Sucarrats i Aida Lleyda, que van reivindicar el paper femení dins la colla.

Va ser un acte en el qual no va faltar de res. Després dels parlaments hi va haver una emotiva actuació musical de petit format que el trio format per l'Anna Jané, vocalista del grup Itzipa, el Dídac i el Pau van començar amb la bellíssima peça de Lluís Llach "Abril 74". Es va projectar també l'audiovisual "Jo sóc Minyona", un retrat de l'evolució de les dones dins de la colla. La festa va acabar amb una copa de cava i unes pastes per als assistents, que van respectar escrupolosament les mesures de seguretat instaurades per evitar la propagació de la pandèmia de la covid.

exposició i castell femení

"No volem que aquest homenatge sigui només un record dels vells temps, sinó reivindicar el paper de les moltes noies actives que tenim a la colla", va explicar Aida Lleyda. Al costat de l'escenari s'hi va instal·lar una paradeta amb mocadors i d'altres objectes. Les Minyones van participar el 8 de març en el Dia de la Dona amb un pilar, abans que la normalitat deixés de ser normal.

De cara a la celebració dels seus 40 anys, a principis de novembre tenen previst inaugurar una exposició fotogràfica per a la qual van demanar la col·laboració dels fotògrafs de la ciutat. Serà un recorregut visual per aquestes quatre dècades. Volen fer també una trobada de Minyones de totes les generacions i fer taules rodones. "Hem de saber què preocupa a les dones avui del fet casteller". Ho farem en una taula rodona amb les dones castelleres del país, va dir Dern.

Fer un castell només de dones és un altre dels projectes. Serà una construcció més ambiciosa que el 4d6 que van fer l'any 1980. I com qualsevol aniversari com cal, hi haurà, quan la pandèmia ho permeti, un sopar de germanor inclusiu entre tota la colla.