El banquet diari va baixant de nivell en nivell a "El hoyo".
Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

La distopia basco-catalana "El hoyo" guanya a Sitges

15.10.2019 | 04:00

Estava entre les favorites i s'ha acabat enduent merescudament el premi al millor film de la cinquanta-dosena edició del Festival de Sitges. Es tracta del film basco-català "El hoyo", dirigit pel cineasta bilbaí Galder Gaztelu-Urrutia (premiat també com a millor director novell) i protagonitzat pel català Iván Massagué, Antonia San Juan i Zorion Eguileor. Som davant d'una distopia sobre una mena de forat on viuen apilades diferents persones en austeres cel.les de formigó. Dues persones per nivell i un número desconegut de nivells. I una plataforma amb menjar per a tots ells, un menjar que va minvant conforme els habitants de les primeres plataformes se serveixen. Si mengessin només la seva ració, n'hi hauria per a tots. Obvi. Però....
És "El hoyo" un frapant crit de socors cap a la irreversible deshumanització de la societat. També una freda anàlisi sobre la decreixent solidaritat en què viuen immerses les nostres societats, on l'egoisme i la por al que vé de fora a voltes ens atenallen.
Un reeixit treball que té una factura tècnica tan potent com convincent. Els membres del jurat han destacat durant la lectura del palmarès la unanimitat absoluta que els ha despertat una pel·lícula inquietant i futurista que aborda les creixents desigualtats socials i el divorci entre els governs i la ciutadania que s'està vivint arreu.
Avui dissabte a les nou del vespre, els responsables d'aquesta crua, apocalíptica i també realista pel.lícula rebran tan preuat guardó a la gala de cloenda, on es projectarà la irregular "The vigil", de Keith Thomas. S'ha endut també "El hoyo" el premi als millors efectes especials.
Els premis actorals han estat força més discutits. Han recaigut en l'actriu Imogen Poots (Vivarium) i l'actor Miles Robbins (Daniel isn't real). L'altra gran guanyadora del festival és la preciosa pel.lícula del belga de Fabrice du Welz "Adoration", tota una exquisidesa amb reminiscències a la "nouvelle vague" rodades a les Ardenes que ha rebut el Mélies d'Argent (opta al millor film europeu de gènere fantàstic), la millor fotografia, el Premi del Jurat i també dues mencions especials pels dos joves actors protagonistes, Fantine Harduin i Thomas Gloria. S'ha premiat també la música del film francès d' animació "J'ai perdu mon corps", de Netflix. El Gran Premi de la Crítica José Luis Guarner ha estat per a la brasilera "Bacurau", un film del que s'ha guardonat també la direcció a quatre mans de Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles. El millor guió ha estat per "Judy and Punch".
Aquest dissabte, l'estrella indiscutible del festival és l'actor Aaron Paul, el Jesse Pinkman de "Breaking Bad", que és a Sitges per presentar el film "El camino", una continuació a mode d'epíleg de la mítica sèrie "Breaking Bad", signada pel seu creador, Vince Gilligan. El film, que ja es pot veure des de divendres a la plataforma Netflix, manté el pols narratiu de la sèrie i farà les delícies de la seva legió de seguidors.